Foto: Kaatsu Fitness
Foto: Kaatsu Fitness

Ny træningsform vinder frem i Danmark: Bedre resultater for mindre arbejde

Sundhed

03/04/2024 11:12

J. Bøgen

Træningsformen blev udviklet i 70'erne, men er først nu ved at vinde popularitet herhjemme!

Arbejd mindre og få bedre træningsresultater.

Det lyder for godt til at være sandt. Men det er faktisk virkeligheden og har været brugt i flere årtier til blandt andet rehabilitering og træning af professionelle atleter.

Den såkaldte Kaatsu-træning er måske ikke noget, der ringer en klokke hos særligt mange danskere, men træningsformen har faktisk været omkring i flere årtier og har fået større og større popularitet i takt med, at flere har fået øjnene op for det.

Det gælder også i Danmark, og faktisk er verdens første fitnesscenter baseret på Kaatsu-træning dansk.

Kæden har efterhånden eksisteret i snart ti år, og Torsdag d. 4 april åbner det niende Kaatsu Fitness-center i Danmark og det tredje af slagsen i år. Denne gang på Lystrupvej 50C i Risskov ved Aarhus.

Hvad går det ud på?

Kaatsu er en træningsmetode, der stammer fra Japan, og blev udviklet i 1970'erne af Dr. Yoshiaki Sato.

Metoden er baseret på princippet om at anvende moderat tryk på lemmerne (arme eller ben) ved hjælp af specielle bånd eller manchetter for at begrænse blodgennemstrømningen til disse områder under træning.

Dette tryk reducerer mængden af ilt tilgængelig for musklerne, hvilket får dem til at arbejde hårdere, selv ved lavere intensiteter af fysisk aktivitet eller vægtløftning.

Dr Sato blev opmærksom på træningsformen efter at have deltaget i en Buddhistisk ceremoni, hvor han sad i den traditionelle japanske siddestilling “Seiza”. Her masserede han sin læg for at få gang i blodgennemstrømningen, og konstaterede at den følelse han oplevede, var den samme, som han oplevede efter intens træning.

Det var dog først efter, at han i slutningen af 1990érne indledte et samarbejde med Tokyo Universitetshospital, at metoden blev gjort til genstand for forskning og blev udbredt til brug for rehabilitering i den japanske sundhedssektor.

Siden da er Kaatsu blevet udbredt globalt og anvendes ikke kun af atleter for at forbedre præstation, men også i rehabiliteringsindstillinger for at hjælpe med genoptræning efter skader og i ældreomsorgen for at fremme muskulær sundhed uden risikoen for at løfte tunge vægte. Metodens effektivitet er i dag understøttet af forskellige videnskabelige studier.

Bruges allerede af danske eliteatleter

I 2014 blev iværksætter Michael Schewitsch introduceret for træningsformen, og efter at have uddannet sig til Kaatsu instruktør besluttede han at etablere det første Fitnesscenter baseret på træningsformen i Danmark.

Og selvom kæden nu har eksisteret i Danmark i snart ti år og der er videnskabelig evidens for effekten, er Kaatsu-træning relativ ny og ukendt i Danmark.

Men ifølge kædens grundlægger Michael Schewitsch, er det kun et spørgsmål om tid, før den vinder bred anerkendelse i kongeriget.

"Det er tydeligt, at Kaatsu-træningsformen åbner øjnene for mange ved første møde, specielt i en tid hvor både tid og sundhed prioriteres højt. Opdagelsen af, at man kan reducere træningstiden markant og samtidig opnå overlegne resultater, appellerer naturligvis til mange. Dertil kommer, at Kaatsu-træningen ikke kun har fanget opmærksomheden blandt Danmarks eliteatleter, men også vakt interesse inden for hele sundhedssektoren, inklusive rehabiliteringsområdet. Og den evidensbaserede effektivitet af træningsmetoden signalerer, at Kaatsu er en træningsform, vi vil se mere til i fremtiden," fortæller Michael Schewitsch.

Mest Læste

Annonce