Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ny undersøgelse: Fysisk aktivitet i weekenden kan hjælpe med at beskytte mod mere end 200 sygdomme

Sundhed

12/10/2024 06:12

J. Bøgen

Nyt studie viser, at koncentreret fysisk bevægelse i weekenden kan være lige så effektivt til sygdomsforebyggelse som bevægelse, hvor træningen er spredt ud over hele ugen.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Følgende er skrevet af Peter Roepstorff Sygeplejerske og klinisk diætist

En undersøgelse ledet af forskere ved Massachusetts General Hospital, har fundet frem til, at det at træne i  weekenden er forbundet med lavere risiko for at udvikle 264 fremtidige sygdomme og var lige så effektivt til at mindske risikoen, som mere jævnt fordelt træningsaktivitet over hele ugen. Resultaterne er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift "Cirkulation". 

"Fysisk aktivitet er kendt for at påvirke risikoen for mange sygdomme," siger medforfatter Shaan Khurshid, MD, MPH, fakultetsmedlem i Demoulas Center for Cardiac Arrhythmias ved Massachusetts General Hospital. 

Undersøgelsen kommer frem til at de potentielle fordele ved weekendaktivitet for risiko ikke kun for hjerte-kar-sygdomme, men også fremtidige sygdomme, lige fra tilstande som kronisk nyresygdom til depressive lidelser. 

89.573 personer medvirkede i undersøgelsen

Forskerne analyserede oplysninger om 89.573 personer i den prospektive UK Biobank-undersøgelse, der bar håndleds aktivitetsmålere, der registrerede deres samlede fysiske aktivitet og tid brugt ved forskellige træningsintensiteter over en uge. 

Deltagernes fysiske aktivitetsmønstre blev kategoriseret som: Weekend aktiv, regelmæssig aktiv eller inaktiv.  

Holdet ledte derefter efter sammenhænge mellem fysiske aktivitetsmønstre og forekomsten af 678 tilstande på tværs af 16 typer sygdomme, herunder mental sundhed, fordøjelsessygdomme og neurologiske sygdomme. 

Forskernes analyser afslørede, at gruppen de weekend aktive og gruppen de regelmæssige fysiske aktive hver især var forbundet med væsentligt lavere risiko for over 200 sygdomme sammenlignet med gruppen stillesiddende/inaktiv. 

Sammenhængene var stærkest for kardiometaboliske tilstande (diabetes, hjertekar sygdomme, fedme), hypertension/forhøjet blodtryk (23 procent og 28 procent lavere risici over en median på 6 år med henholdsvis weekend aktiv og regelmæssig motion) og diabetes (henholdsvis 43 procent og 46 procent lavere risici).  

Resultaterne tyder på, at fysisk aktivitet er gavnlig for at sænke risikoen for fremtidige sygdomme, især kardiometaboliske tilstande. "Fordi der ser ud til at være lignende fordele for weekend aktive versus regelmæssig aktivitet, kan det være den samlede aktivitets volume snarere end mønsteret, der betyder mest," konkluderer forskerne bag undersøgelsen.  

Danskerne bevæger sig for lidt

Over halvdelen af danskerne lever ikke op til WHO's minimumsanbefaling for fysisk aktivitet, og mere end hver femte dansker rører sig stort set ikke. 

Det viser en undersøgelse lavet af Hjerteforeningen og Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet med udgangspunkt i tal fra Den Nationale Sundhedsprofil

Helt nøjagtigt er der tale om 58,6 procent af danskerne over 18 år. Det svarer til mere end 2,7 millioner danskere. 

Ifølge minimumsanbefalingerne bør voksne være moderat til hårdt fysisk aktive i mindst 150 minutter om ugen, eller hårdt fysisk aktive mindst 75 minutter om ugen.

Link til undersøgelse

https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCULATIONAHA.124.068669 

https://www.sciencedaily.com/releases/2024/09/240926132037.htm 

Danskernes sundhed - Den Nationale Sundhedsprofi: Midtvejsundersøgelsen 2023 – centrale udfordringer | Sundhedsstyrelsen 

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.