Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ny vaccinekalender beror på ikke-godkendt vaccine: Endnu en forsinkelse kan være på vej

Sundhed

02/6/21 9:17

LTT

Ifølge en analysevirksomhed, er det først realistisk at alle i Danmark har fået deres vaccine i oktober måned og ikke i september, som Sundhedsstyrelsen ellers forventer.

Sundhedsstyrelsen har ifølge dette notat udregnet, hvornår danskerne vil være færdig-vaccineret og ifølge Sundhedsstyrelsen, vil det være i midten af september. Men for at vi i Danmark kan være færdig-vaccineret i midten af september, kræver det, at CureVac-doserne bliver en del af vaccine programmet. Styrelsen vurderer at der skal bruges mindst 260.000 vacciner i perioden juli-september.  

Ikke godkendt endnu CureVac-vaccinen er dog endnu ikke godkendt af det europæiske lægemiddelagentur (EMA). Det betyder altså at den ikke er klar til brug. Producenterne bag vaccinen ventes at søge om godkendelse i løbet af juni.     Det tager tre-fire uger Ifølge Helene Probst, der er vicedirektør i sundhedsstyrelsen, er CureVac-vaccinen ikke sendt til godkendelse endnu. En proces, der tager tre-fire uger, fra når ansøgningen er sendt. “Jeg kan ikke sige på nuværende tidspunkt, hvornår den kan komme i brug. Men det er hele tiden noget, vi løbende får ny information om,” siger hun til TV 2.   Super ærgerlige over forsinkelsen Helene Probst oplyser ydermere at der er forsinkelser på både Moderna og CureVac. “Vi er super ærgerlige over den her forsinkelse, der er i vaccinationskalenderen, og det er jo ikke den første, og det kan også godt være, der kommer yderligere forsinkelser. Vi forsøger at være så åbne som muligt og lægge den viden frem, vi har,” siger hun til TV 2.   Skru ned for optimismen Ifølge Rasmus Bech Hansen, direktør i analysevirksomheden Airfinity, som formidler fakta og analyser om coronavacciner bør vi skrue ned for optimismen. Han siger til TV 2, at det er mere realistisk at alle har fået deres vacciner i oktober.     Sundhedsstyrelsen forventer på nuværende tidspunkt, at 75 procent af befolkningen er vaccineret i udgangen af juli.