Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Omdiskuteret coronateori får nyt liv

Sundhed

26/5/21 7:44

LTT

Det er endnu ikke fastslået med sikkerhed, hvordan coronavirus opstod. Forskere kræver nye undersøgelser.

I en ny amerikansk efterretningsoplysning bliver teorien om, at coronavirus skulle være spredt fra et forskningslaboratorium i den kinesiske by Wuhan styrket. Amerikanske efterretningskilder siger til avisen Wall Street Journal, at der allerede i november 2019 blev indlagt tre kinesiske forskere fra Wuhan Institut for Virologi, hvilket er uger før det første officielle tilfælde af coronavirus blev registreret den 8. december. Ifølge Wall Street Journal havde de tre forskere symptomer, der kunne passe ”både med Covid-19 og med almindelige, sæsonbetonede sygdomme”. Det skriver TV 2.

Forsker i flagermus og coronavirus
De fleste forskere verden over, hælder til den teori, at virusset har spredt sig fra flagermus til mennesker. Dog er der alternative teorier om, at virusset er sluppet ud, ved et uheld fra Wuhan Institut for Virologi, her forskes netop i flagermus og forskellige former for coronavirus. Denne teori står stærkere hvis de tre forskere faktisk var de første i Wuhan til at blive smittet med coronavirus.

Fortjener at blive undersøgt til bunds
Sundhedsrådgiver Anthony Fauci USA siger i en kommentar til de nye oplysninger, at de fortjener at blive undersøgt til bunds. Han understreger samtidigt, at han selv tror mest på teorien om naturlig spredning: “De folk, der har undersøgt sagen, siger, at det mest sandsynlige er, at det stammer fra dyr og har smittet videre til mennesker. Men det kan være noget andet, og det bliver vi nødt til at finde ud af. Derfor siger jeg, at jeg er fuld tilhænger af enhver efterforskning af virussens oprindelse” siger Anthony Fauci til tv-stationen CBS.

Vækker vrede
I Kina har de amerikanske efterretningsoplysninger vakt vrede: “Det er en fuldstændig løgn. Disse påstande er helt grundløse. Laboratoriet kender ikke noget til disse påstande og ved ikke, hvor ideen kommer fra” siger Yuan Zhiming, der er divisionsdirektør på Wuhan Institut for Virologi, til den kinesiske avis Global Times.

“Det er overvældende beviser for, at det begyndte der”
I maj 2020 sagde den amerikanske udenrigsminister Mike Pompeo 2020 til tv-stationen ABC. “Det er overvældende beviser for, at det begyndte der. Husk, at Kina har en historik med at smitte hele verden, og en historik med at drive laboratorier, der ikke lever op til internationale standarder. Det er ikke første gang, verden bliver udsat for virus på grund af fejl begået i kinesiske laboratorier” Oplysninger om de tre syge forskere fra Wuhan er piblet frem i forskellige medier og er med oplysningerne i Wall Street Journal blevet mere konkrete end nogensinde.

Begge teorier er levedygtige
Nu har en ny gruppe på 18 forskere offentliggjort et læserbrev i videnskabsmagasinet Science, hvor de når frem til en anden konklusion end deres 27 kolleger i Lancet. “Teorierne om et uheld, der gav et udslip fra et laboratorium, og teorien om smitte fra dyr til mennesker er begge levedygtige, konkluderer de i læserbrevet. 

 

Annonce