Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Op til 15 procent er ramt i nogle erhverv: Sådan kommer du senelidelser til livs

Sundhed

24/03/2024 12:28

J. Bøgen

Der er rigtig mange danskere, der har de problemer.

Seneskedehindebetændelse er en senelidelse, som rammer rigtig mange danskere.

Den opstår ofte, hvis senen bliver overbelastet. Derfor er lidelsen også mere udbredt blandt folk, som arbejder i belastede erhverv

Her rammes 10-15 procent af senelidelser i håndleddet (ifølge Netdoktor). Det kan eksempelvis være tømrere, malere og gartnere.

Hvad er senelidelser som seneskedehindebetændelse?

Seneskedehindebetændelse og andre senelidelser opstår som nævnt, når senen bliver overbelastet. Det kan ske på flere måder.

Det kan for eksempel ske, hvis du bærer på noget tungt i længere tid, holder håndleddet i en unaturlig position eller begynder at bære tunge ting ofte og pludseligt.

Overbelastningen kan også ske som følge af en sportsskade. Det er også normalt at døje mere med senelidelser, jo ældre man bliver.

Vævet omkring senerne vil blive inficeret med betændelse, og det er det, som giver smerter. Betændelsen er ikke-bakteriel, og den vil derfor ikke sprede sig

Sådan kan du let forebygge og indre seneskedehindebetændelse

Hvis du har seneskedehindebetændelse, skal du først og fremmest holde din hånd i ro. Ofte vil betændelsen gå over af sig selv, men det kan godt tage lang tid. Arbejder du med et såkaldt 'belastet' erhverv, kan det derfor godt være svært for dig at holde dit håndled i ro i den tid, som helingen kræver. 

Hvis det er tilfældet, kan det hjælpe at bruge en håndledsstøtte. Håndledsstøtter kan være rigtig smarte for dig, som har betændelse i håndleddet. Når du bruger en håndledsstøtte, kommer du nemlig automatisk til at holde dit overbelastede håndled mere stille.

Støtten er med til at støtte håndleddet, så det ikke fortsat bliver overbelastet. Den er dog også med til at mindske eventuelle smerter, da de er lavet med kompression. 

Hvis du før har døjet med seneskedehindebetændelse, ved du garanteret allerede godt, hvor ondt det kan gøre, og hvor irriterende det er. Mange vælger derfor også at prøve at forebygge betændelsen.

Hvis du skal forebygge senebetændelse, er det godt at vide, hvorfor betændelsen opstår. Så kan du nemlig undgå situationen.

Du kan også vælge at bruge en håndledsstøtte i, før eller efter de situationer. Så er der mindre chance for, at du overbelaster dit håndled. 

Mest Læste

Annonce