Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Overraskende præcist: Forskere finder muligt tidligt tegn på demens

Sundhed

02/03/2024 14:10

J. Bøgen

Selvom det hovedsagelig rammer ældre, kan symptomerne vise sig langt tidligere.

Demens er en tilstand karakteriseret ved en vedvarende nedgang i hjernens funktioner, herunder hukommelsesproblemer, adfærdsændringer og vanskeligheder med bevægelse.

Selvom tilstanden oftest påvirker ældre mennesker, kan tidlige tegn være vanskelige at identificere, da de kan forveksles med almindelige følger af aldring.

Et forskningsteam har således opdaget, at talehastighed kan være en ret præcis indikator for hjernens sundhed.

Dr. Jed Meltzer, medforfatter til studiet, forklarer: "Vores resultater tyder på, at ændringer i generel talehastighed kan afspejle ændringer i hjernen.

Dette antyder, at talehastighed bør testes som en del af den lægelige undersøgelse, der hjælper klinikere med at opdage kognitivt forfald hurtigere."

Forskningsmetode og resultater

Studiet, som er offentliggjort i tidsskriftet Ageing, Neuropsychology, and Cognition, involverede 125 sunde frivillige i alderen 18 til 90 år.

De gennemførte tre forskellige vurderinger, herunder et billede-navngivningsspil og en opgave, hvor deltagerne skulle beskrive komplekse billeder.

Ved hjælp af AI-baseret software analyserede forskerne deltagernes sprogydelse.

Resultaterne viste, at det ikke var pauserne for at finde ord, der havde den stærkeste forbindelse til hjernens sundhed, men snarere talehastigheden omkring disse pauser.

Dette tyder på, at en langsommere talehastighed, uafhængigt af pauser, kan være en "vigtig indikator" på ændringer i hjernens sundhed.

Fremtidige perspektiver

Forskerne håber at fremtidige studier, vil kunne fastslå, om talehastighed faktisk kan forudsige enkeltpersoners hjerners sundhed.

Resultaterne kan potentielt støtte udviklingen af værktøjer til at opdage kognitivt forfald så tidligt som muligt.

Det giver klinikere mulighed for at iværksætte en behandling for at hjælpe patienter med at opretholde eller endda forbedre deres hjernesundhed og opretholde livskvaliteten.

Kilde: Express

Mest Læste

Annonce