Plejepersonale opfordres igen til at lade sig teste hyppigt for corona. Foto: Shutterstock
Plejepersonale opfordres igen til at lade sig teste hyppigt for corona. Foto: Shutterstock

Plejepersonale opfordres til igen til coronatest: Det skal du vide

Sundhed

08/07/2022 12:07

Jens Asbjørn Bøgen

Fra d. 15. august opfordres ansatte i ældreplejen og på bosteder med sårbare beboere, til regelmæssigt at lade sig teste for corona.

Medarbejderne på ældre- og socialområdet opfordres på ny til regelmæssigt at blive testet for coronavirus.

Så hvis du er ansat i ældreplejen eller på et socialt tilbud med sårbare beboere, må du nok indstille dig på et gensyn med den efterhånden velkendte vatpind i halsen.

Det fremgår af en ny aftale, som regeringen har indgået med KL og Danske Regioner på baggrund af en vurdering fra sundhedsmyndighederne.

I første omgang betyder aftalen, at alt personale på ældre- og socialområdet opfordres til at teste sig selv to gange om ugen med de såkaldte antigenselvtest. Fra 15. august bliver det faste personale i ældreplejen opfordret til i stedet at blive PCR-testet hver 14. dag.

Det skriver FOA i deres fagblad.

Hvis du er ansat i ældreplejen

Personale i ældreplejen (på plejehjem og i hjemmeplejen) opfordres i perioden fra 1. juli til 15. august til at tage to ugentlige antigenselvtest.

Da der kan opstå falske positive test, opfordres medarbejderen ved et positivt prøvesvar til at tage endnu en antigenselvtest.

Fra den 15. august opfordres det faste personale til at blive PCR-testet hver 14. dag.

Vikarer og andet løst tilknyttet personale, der ikke har mulighed for at få en PCR-test hver 14. dag, vil i stedet fra den 15. august have mulighed for at tage en antigenselvtest ved starten af vagten.

Hvis du er ansat på et socialt tilbud med sårbare beboere

Personale på sociale tilbud med sårbare mennesker opfordres i perioden fra 1. juli til 15. august til at tage to ugentlige antigenselvtest/kviktest.

Da der kan opstå falske positive test, opfordres medarbejdere ved et positivt prøvesvar til at tage endnu en antigenselvtest.

Fra den 15. august lyder opfordringen, at personalet bliver selvtestet hver 14. dag.

Der vil være selvtest til rådighed til medarbejdere (og pårørende) på arbejdspladsen, og det er kommunerne, som står for uddeling af antigenselvtest. 

Bliver jeg testet i min arbejdstid?

PCR-test vil foregå på arbejdspladsen, og det er regionerne, som har ansvar for at køre ud og teste personalet.

Løst tilknyttet personale, som ikke har mulighed for at blive testet, når testfolk kommer ud på arbejdspladserne, skal tage en antigenselvtest i stedet for en PCR-test.

Hvis du er pårørende til sårbare borgere

Pårørende til mennesker over 85 år, der enten bor på plejehjem eller modtager hjemmepleje, opfordres til at tage en antigenselvtest inden besøg.

De har fra 1. juli mulighed for at få udleveret en gratis antigenselvtest hos kommunen.

Kan jeg blive pålagt at lade mig teste?

Nej, med den nye aftale er der tale om en opfordring til blive testet.

Kilde: Social- og Ældreministeriet

Mest Læste

Annonce