Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Professor: Nytteløst at revurdere skrottede vacciner

Sundhed

02/6/21 7:41

LTT

Danskerne bliver ikke nødvendigvis hurtigere vaccineret, selvom Johnson & Johnson-vaccinen tages tilbage i det danske vaccinationsprogram, det erkender flere partier på Christiansborg.

I mandags oplyste Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) at han har bedt Sundhedsstyrrelsen om at revurdere beslutningn om, at tage vaccinerne fra Johnson & Johnson og AstraZeneca tilbage i det danske vaccinationsprogram. Jan Pravsgaard Christensen, professor ved Institut for Mikrobiologi og Immunologi på Københavns Universitet, mener at det sandsynligvis vil være nytteløst, at tage de to ‘skrottede vacciner’ tilbage i vaccineprogrammet. Han mener at det vil være nytteløst, fordi, at Sundhedsstyrelsen formodentligt vil komme til samme konklusion, som mange andre europæiske lande er kommet til, nemlig at Johnson & Johnson og AstraZeneca-vaccinen kun bør bruges til den ældre del af befolkningen, og det er netop den gruppe der i Danmark er færdigvaccineret. “Så vil man have en vaccine, som er godkendt og en del af programmet, men som ingen kan få glæde af. Det er til ingen nytte,” siger han til TV 2.

Taget ud af det danske vaccinationsprogram 
Den 3. maj besluttede Sundhedsstyrelsen at fjerne Johnson & Johnson vaccinen fra det danske vaccinationsprogram, efter at der var mistanke om, sjældne alvorlige bivirkninger i form af blodpropper. Selvom vi i Danmark tog vaccinen ud af det danske vaccinationsprogram, fortsatte andre lande med at vaccinere med Johnson & Johnson vaccinen. Det har fået Magnus Heunicke til at bede Sundhedsstyrelsen om at bruge data fra udlandet til at vurdere brugen af vaccinen i Danmark.  

Ældre del af befolkningen
I Italien gives Johnson & Johnson-vaccinen kun til personer over 60 år, i Frankrig til personer over 55 år, og i Portugal og Irland til personer over 50 år. Det skyldes at det er yngre kvinder der har været ramt af blodpropper efter de er blevet vaccineret med Johnson & Johnson-vaccinen. 

Grundig vurdering
Hos Sundhedsstyrelsen oplyser Helene Probst at der skal laves en grundig vurdering af vaccinen, samt om der er bestemte målgrupper der er ekstra udsatte, hvis de vaccineres med denne. 

 

Annonce