Foto: Shutterstock

Regeringen indkalder til vaccine-møde i dag

Sundhed

14/04/2021 10:25

Theis

Folketingets partier er blevet indkaldt til møde om den aktuelle situation med corona-vacciner.

Onsdag er corona-vaccinen igen øverst på dagsordenen i Folketinget. Det fortæller nyhedsbureauet Ritzau. Bureauet har set en mødeindkaldelse fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S), hvor lederne af Folketingets partier samt de respektive sundhedsordførere indkaldes til et virtuelt og en time langt møde onsdag.

Tirsdag kom det frem, at USA har sat brugen af coronavaccinen fra Johnson & Johnson i bero. Det er en bekymring for bivirkninger, der har fået de amerikanske myndigheder til at klodse bremsen. 

Indtil videre har de danske myndigheder også fortsat sat brugen af vaccinen fra AstraZeneca i bero. Det forventes, at der kommer en udmelding om vaccinen i denne uge. 

Mette Frederiksen reagerer

De rapporterede bivirkninger af vaccinen fra Johnson & Johnson er sjældne blodpropper og et lavt antal blodplader. Bekyrmringen for bivirkninger fik tirsdag virksomheden til at udskyde udrulningen af vaccinen i Europa. 

Tirsdag reagerede statsminister Mette Frederiksen (S) på nyheden om, at de amerikanske myndigheder har sagt midlertidigt stop for brugen af vaccinen fra Johnson & Johson.

"Myndighederne er gået i gang med at kigge på det med det samme," udtaler statsminister Mette Frederiksen (S) - inden hun understreger:

"Det er et lægemiddel, vi har med at gøre, og det skal kontrolleres, det skal overvåges. Vi skal være sikre på, at det virker, og vi skal være sikre på, at de risici, der måtte være, står mål med det udbytte, man har af vaccinen."

"Derfor må vi nu overlade det til de danske og europæiske myndigheder og vurdere det, der foregår i USA om Johnson & Johnson-vaccinen," lyder det fra statsminister Mette Frederiksen. 

Næsten 100.000

Det skrider også frem ad med at få vaccineret danskere på tværs af landet. 

“Over de seneste to uger har næsten 153.000 personer fået deres første vaccine mod COVID-19, og over 90.000 har afsluttet deres vaccinationsforløb. Det betyder, at 13,5 procent af befolkningen nu har fået det første stik mod COVID-19, og at 7 procent er færdigvaccineret (pr. 6. april 2021),” oplyser Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Målgruppe 7, som er personer i aldersgruppen 80-84 år, og 8, som er personer på 75-79 år, kunne begynde på deres vaccination i løbet af de sidste to uger (henholdsvis uge 12 og uge 13), og der har været stor fremgang i vaccinationen af de to grupper.

”Tempoet i vaccinationsindsatsen i Danmark er rigtig højt, og det er takket være en rigtig flot indsats i regionerne og kommunerne. De har fået sat vaccinationen på skinner og får brugt vaccinerne, lige så hurtigt, som de får dem. Derudover vil befolkningen gerne vaccineres, hvilket er rigtig positivt.” siger Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen.

Over 70 procent af målgruppe 7 har fået første dosis, mens resten af gruppen allerede har booket tid til vaccination eller har modtaget en invitation i e-Boks eller som fysisk brev. For målgruppe 8 har 15 procent begyndt på deres vaccination.

Brostrøm: Pres på systemet

”Vi kan høre, at der er stort pres på bookningssystemerne til vaccination. Det betyder desværre, at der kan være ventetid på at kunne bestille tid til vaccination. Det er rigtig ærgerligt og giver stor frustration blandt de personer, som har modtaget invitationen og nu gerne vil have en vaccination. Man er desværre nødt til at være tålmodig og prøve at booke igen. Jeg kan forsikre om, at alle, der gerne vil vaccineres, vil få mulighed for at blive det”, siger Søren Brostrøm.

Når der bliver åbnet for vaccination af en ny målgruppe, bliver målgruppen delt op i mindre grupper, og heraf bliver den ældste gruppe inviteret først. Det bliver gjort for at sikre et godt flow i både invitationerne og mulighederne for bookning af vaccination. Det betyder dog samtidig, at alle personer i en målgruppe ikke inviteres på én gang. Så selv om der bliver åbnet for vaccination af nye aldersgrupper, kan der godt være lidt ventetid, inden de yngste i gruppen modtager deres invitation til vaccination.

Sundhedsstyrelsen gør løbende status på vaccinationsindsatsen med ugentlige statusrapporter. Denne statusrapport er nummer 12 og beskriver perioden frem til 6. april 2021.

Mest Læste

Annonce