S-profil: I skal droppe offerrollen

Sundhed

11/08/2020

Pelle Lindegaard Bügel

Den socialdemokratiske indfødsretsordfører, Lars Aslan Rasmussen, beder danskere med indvandrerbaggrund om at droppe offerrollen, efter at flere stemmer i de somaliske miljøer har kaldt det for diskriminiation, at eksempelvis Aarhus-borgmester, Jacob Bundsgaard, i sidste uge fortalte, at en stor del af de smittede borgere i Aarhus har somalisk baggrund.

Da det i sidste uge kom frem, at coronasmitten er stigende i Aarhus, der blev det også meldt ud, at tre ud af fire smittede aarhusianere havde somalisk baggrund. Dette faktum italesatte Aarhus' borgmester, da han på et pressemøde redegjorde for smitteopblusningen i Danmarks næststørste by.

Det har fået flere herboende somaliske stemmer og debattører til at føle sig udskammet over borgmesterens eksplicitte udtalelser om covid-19-smitten blandt byens borgere med somalisk baggrund. Disse udmeldinger giver Lars Aslan Rasmussen, der siden valget sidste år har siddet i Folketinget for Socialdemokratiet og selv har en tyrkisk far, ikke meget for:

"Vi kan nu se at 70 procent af dem, der er testet positive for corona, har indvandrerbaggrund. Det er en kæmpe overrepræsentation, som man ikke bare kan bortforklare. Det er et stort problem, som vi er nødt til at kunne tale om og gøre noget ved.   Dette kræver ifølge S-profilen to ting.   "For det første at alle der har indvandrerbaggrund ikke føler sig ramt fordi nogle har svært ved at vise samfundsansvar. Lad være med at sætte jer selv i en offerrolle, når debatten rejses, for det kommer der intet ud af"   "For det andet kræver det, at dem med etnisk dansk baggrund ikke skærer alle over en kam og dæmoniserer dem, der har rødder i udlandet," skrev han i en opdatering på Facebook mandag aften   "Det er som et traume"

Pia Kjærsgaard (DF) reagerede også på meldingen om den stigende smitte i de somaliske miljøer i Aarhus og opfordrede til at lukke ghettoerne, og at man skulle gå hårdere til det somaliske mindretal i Danmark.

Både dette og Jacob Bundsgaards melding har fik flere herboende somaliske stemmer, herunder Abshir Sheikhdon og Ahmed Jibril, til at påpege, at somalierne i Danmark føler sig udskammet af udtalelserne.

"Når det her sker, og folk taler om somaliere på den her måde, så er det som at støde ind i en lang række mini-traumer," sagde Abshir Sheikhdon, der er socialrådgiver og formand for Puntland Forening i Danmark, til Ekstra Bladet.

Det er udtalelser som denne, der fik Lars Aslan Rasmussen til tasterne og bede dem kaste offerrollen over bord og i stedet se på statistikkerne.

"Og der findes andre, der er totalt ligeglade med de værdier vores samfund bygger på, hvilket vi kan se i kriminalitetsstatistikken og nu her i corona-tiden"

"Hvis ikke vi vil indse det, overlader vi debatten til yderfløjene, som har to forskellige, men lige verdensfjerne budskaber: Der er ingen integrationsproblemer, eller der er kun integrationsproblemer," afslutter den socialdemokratiske indfødsretsordfører sit opslag med.

 

Mest Læste

Annonce