Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Smitten stiger - nu kommer Sundhedstyrelsen med vigtig påmindelse

Sundhed

27/11/2023 11:49

J. Bøgen

Det er ikke bare noget, du bilder dig ind, hvis du synes, der er mange, der skranter for tiden.

Lige nu stiger smitten med flere forskellige luftvejssygdomme.

Det gælder bl.a. for covid-19, RS-virus, kighoste og influenza.

”Det er helt forventeligt for årstiden, at smitten stiger. Men vi synes, det er vigtigt at minde os alle sammen om, at vi selv kan være med til at forebygge smitte ved at huske at vaske hænder, blive hjemme hvis vi er syge, hoste og nyse i ærmet, lufte ud og gøre rent,” siger sektionsleder Karen Geismar.

Rigtige helte i ny kampagne

For at gøre det nemmere at huske de gode vaner henover efteråret og vinteren gennemfører Sundhedsstyrelsen igen i år en kampagne med overskriften ”Rigtige helte”.

Her møder vi en række almindelige mennesker, der følger de fem smitteforebyggende råd og dermed både beskytter sig selv og undgår at smitte andre, og derfor er de nogle af hverdagens rigtige helte.

”De fleste kender godt rådene, men der kan være behov for at få dem genopfrisket. Og nu er det en ekstra god idé at følge dem. Det kan nemlig være med til at forebygge smitte, både med luftvejssygdomme og med andre smitsomme sygdomme,” siger Karen Geismar.

Husk også vaccination

Sundhedsstyrelsen anbefaler vaccination mod covid-19 og influenza til personer, der er fyldt 65 år, gravide og personer, der har en kronisk sygdom, som øger risikoen for at blive alvorligt syg, hvis de bliver smittet.

Desuden anbefaler Sundhedsstyrelsen, at gravide bliver vaccineret mod kighoste, og at børn i alderen 2-6 år bliver vaccineret mod influenza.

”Vaccination mod covid-19 og influenza nedsætter risikoen for et alvorligt sygdomsforløb. Så husk at blive vaccineret, hvis du er i målgruppen,” slutter Karen Geismar.

De fem smitteforebyggende råd

Sundhedsstyrelsens fem smitteforebyggende råd:

  • Bliv hjemme, hvis du er syg

  • Luft ud og skab gennemtræk

  • Vask dine hænder eller brug håndsprit

  • Gør rent, særligt overflader, som mange rører ved

  • Host og nys i ærmet

Mest Læste

Annonce