Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Sygeplejerske-strejke: I dag sker det

Sundhed

14/6/21 7:42

LTT

I dag afgøres det om sygeplejersker går i strejke. Frem til i går søndag aften klokken 20, har sygeplejerskerne kunne stemme for eller imod et nyt forslag i en ny overenskomst.

Resultatet for afstemningen, får betydning for, om 5000 sygeplejersker går i strejke. De seneste uger, har landets sygeplejersker skulle tage stilling til, hvorvidt de ønsker at stemme for et nyt forslag, til en ny overenskomst. I Dag mandag den 14. juni, vil resultatet blive offentliggjort cirka klokken tolv, på et pressemøde. 

Over 5000 sygeplejersker vil strejke
Helt konkret betyder afstemningen, at hvis der ikke samler sig et flertal om forslaget, så vil over 5000 sygeplejersker strejke fra natten til lørdag. Årsagen til en mulig forestående strejke, skyldes at et fjertal af Dansk Sygeplejes Råds (DSR) medlemmer valgte at stemme nej, til den nye overenskomstaftale som de var blevet tilbudt, af de offentlige arbejdsgivere på det regionale og kommunale område. I aftalen var det særligt lønnen, der skabte stor utilfredshed hos sygeplejerskerne. Herefter forsøgte DSR og arbejdsgiverne at nå frem til en anden aftale, hvilket dog ikke lykkedes og det fik DSR til at udsende et strejkevarsel. Den 18. maj kunne DSR så fortælle, at det nu var lykkedes parterne at forhandle et mæglingsforslag på plads. Det er det forslag, sygeplejerskerne har haft til søndag aften at stemme om.

Den nye aftale
Forslaget omfatter en fornyelse af overenskomster og aftaler indgået mellem DSR og regioner samt kommuner. En del af forslaget har handlet om at oprette en komité, der skal se på lønstrukturerne på det offentlige arbejdsmarked.

"Vi har kæmpet hårdt"
Grete Christensen, formand for DSR, synes det lyder positivt med en lønkomité. Til TV 2 siger hun: “Det er rigtig svært at tvinge arbejdsgivere til at give en enkelt gruppe mere i løn, når alle andre har lukket ned for deres overenskomster. Så selv om vi har kæmpet hårdt for at forsøge at få åbnet kasserne igen, så var det ikke det, der var muligt. Derfor ser jeg det andet som en vej til nogle muligheder i det, og vi skal selvfølgelig kæmpe sammen for at få arbejdet den her vej, sådan at vi reelt får gjort noget ved det lønefterslæb, som vi har talt om i så mange år.” 

Rekordmange af DSR’s medlemmer har stemt om det nye forslag. 74,4 procent har afgivet en stemme. Det oplyser DR.

 

Annonce