Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Tilvalgsordning: Omkring hver sjette får ikke en vaccine

Sundhed

04/6/21 12:07

LTT

Interessen for at få et stik med en af de skrottede vacciner fra AstraZenca og Johnson & Johnson er stor.

Næsten hver sjette af alle ansøgere får ikke ordineret en af vaccinerne. Det fortæller læge og medstifter Jonas Nilsen fra Practio, der står for tilvalgsordningen af AstraZenca og Johnson & Johnson-vaccinerne til DR. “Det kan være, fordi borgeren er afvist af lægen, men oftere er det, fordi borgeren og lægen sammen har fundet ud af, at det er bedre at vente på at få en vaccine i det generelle vaccinations-program. 

30.000 står i kø
Practio kunne torsdag aften oplyse at 30.000 personer står i kø, til en videokonsultation med en læge, for at få ordineret enten en AstraZenca eller en Johnson & Johnson-vaccine. Practio kan på nuværende tidspunkt ikke oplyse om, hvor lang tid det tager at vente på en konsultation. Det er en mulighed for borgere, der er kommet lidt i klemme i det generelle vaccinationsprogram. De oplyser dog at de har 500 tilmeldte læger til ordningen. “Vi er i fuld gang med at træne læger og få dem gjort klar til videokonsultationer. I går har vi haft over 3.000 videokonsultationer.” siger han til DR.

Vaccination i fem byer
Practios læger har indtil nu foretaget 13.000 videokonsultationer med borgere der er interesserede i at blive vaccineret med enten AstraZeneca eller Johnson & Johnson-vaccinen. Indtil videre kan man blive stukket med en af de skrottede vacciner i byerne København, Roskilde, Odense, Aalborg og Aarhus.

SÅDAN ER REGLERNE FOR TILVALGSORDNINGEN 

  • Alle over 18 år kan ordineres en frivillig vaccination.
  • ​Ordningen gælder vacciner, som har opnået markedsføringstilladelse fra EU, men som ikke generelt anbefales af Sundhedsstyrelsen.
  • Det gælder vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson.
  • Man skal ikke henvende sig til egen læge, men til firmaer, der tilbyder ordningen.
  • En læge skal ved en samtale informere grundigt om risiko for bivirkninger og andre muligheder.
  • Borgeren kan selve vælge, hvilken vaccine man vil have.
  • Vælger man en tilvalgsvaccine, vil man ikke blive tilbudt en vaccine i det officielle program.
  • Tilbuddet er gratis for borgerne. Staten betaler lægerne, og selve vaccinerne udleveres gratis fra Statens Serum Institut.
  • Selve vaccinationen behøver ikke blive udført af en læge, men kan uddelegeres til autoriserede sundhedspersoner.
  • ​Lægen har pligt til at indberette eventuelle bivirkninger.

Kilde: Sundhedsstyrelsen