Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Virologer: Her udfases mundbind først

Sundhed

08/6/21 7:23

LTT

Magnus Heunicke åbnede i går op for, at kravet om mundbind kan fjernes flere steder inden sommerferien.

Ifølge virologer er der ikke et tvivl om, hvor danskerne først kan smide mundbindet. Allan Randrup, eksperminetel Virolog ved Københavns Universitet siger til DR 1, at det næste sted bliver detailhandlen, da han mener at mundbind kan virke overflødigt her. Det er ikke det eneste sted at mundbindet ifølge virologen kan virke overfløigt, men han mener at man bør starte her. Til DR 1 siger han:

"Et af de steder, hvor man umiddelbart kan fjerne mundbindene, er i supermarkederne, hvor man trods alt ikke kommer så tæt på hinanden i de fleste tilfælde. Og mundbind er ikke noget superværktøj, så i en situation, hvor vi har flere og flere vaccinerede, kunne det godt være der.”

Han tilføjer at den gavnlige effekt af mundbind er begrænset i butikkerne. “I detailhandlen er der mange gange situationer, hvor mundbindet virker overflødigt. Hvis man står ene person i en forretning med en ekspedient på den anden side, så er det ikke der, hvor der er den store gevinst. Siger han til TV 2

Enig i vurderingen
Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet bakker Allan Randrup Thomsen op i den vurdering, da han ikke tror at man forebygger meget ved brug af mundbind i et supermarked. Han tror ydermere at restauranterne kan være et sted hvor mundbindet udfases snarrest. Det bakker Allan Randrup op, med begrundelse i, at der anvendes coronpas for at besøge restauranter. 

Her går der længere tid
Et sted hvor virologerne tror der går længere tid, før end at et mundbind udfases, er i den offentlige transport. Det skyldes netop at der kan opstå situationer at hvor mange mennesker er samlet på mindre plads. 

Hvis det står til Allan Randrup, kunne man allerede fra i dag, begynde udfasningen af mundbindet i blandt andet supermarkeder. Hans Jørn Kolmos mener at det kan ske per 1. juli - måske før. 

 

Annonce