Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

WHO i ny rapport: Disse industrier dræber 2,7 millioner europæere hvert år

Sundhed

15/06/2024 14:25

J. Bøgen

Organisationen beskylder også industrierne for direkte at modvirke tiltag, der kan hjælpe på folkesundheden.

Folkesundheden i Europa står over for en alvorlig trussel, sådan lyder meldingen ifølge en ny rapport fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO). 

Rapporten peger på en række kommercielle industrier som hovedansvarlige for millioner af dødsfald årligt.

Det skriver The Independent

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har netop udgivet en rapport, der fremhæver den dødelige indflydelse af bestemte industrier på folkesundheden i Europa.

Ifølge WHO kan omkring 2,7 millioner dødsfald om året i Europa tilskrives produkter fra magtfulde industrier, som producerer farlige varer. Denne chokerende afsløring har fået organisationen til at efterspørge strengere reguleringer af disse brancher.

Rapporten specificerer, at produkter som tobak, alkohol, fossile brændstoffer og ultraforarbejdede fødevarer bidrager til omkring 7.400 unødvendige dødsfald hver dag i Europa. WHO argumenterer for, at disse virksomheder forhindrer effektive nationale tiltag mod livsstilssygdomme som kræft, hjertesygdomme og diabetes.

Organisationen kritiserer således virksomhederne for at modarbejde og forsinke politiske indgreb, der kunne reducere forekomsten af disse sygdomme.

Tobak som største trussel

En nærmere gennemgang af rapporten viser, at kommercielle produkter er medvirkende til 24 procent af alle dødsfald, især dem relateret til kræft og hjerte-kar-sygdomme.

Tobak fremhæves som den største synder, med ansvar for 1,15 millioner dødsfald årligt.

Alkohol står for 426.857 dødsfald, mens ultraforarbejdet kød og fødevarer med højt saltindhold henholdsvis er ansvarlige for 117.290 og 252.187 dødsfald.

Derudover bidrager usund kost til dødsfald forårsaget af fedme, højt blodtryk, højt blodsukker og højt kolesteroltal.

WHO opfordrer til strengere lovgivning for at regulere disse produkter og beskytte folkesundheden. 

Mest Læste

Annonce