Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Fremmede kan læse med på din telefon: Sådan undgår du farlig spyware

Tech

13/05/2024 12:09

J. Bøgen

Har du styr på, om du er røget i fælden?

Der findes efterhånden mange former for ondsindet software i denne teknologiske tidsalder. Der virker ikke til at være nogen ende på de kriminelles opfindsomhed, når det handler om at narre og snyde sig til andres rigdomme.

Nu har en ny og speciel form for såkaldt spyware spredt sig som en steppebrand på Android-enheder over hele verden - og det kan få voldsomme konsekvenser for de, der bliver ramt af det.

Spyware kan bedst beskrives som en slags spion på din enhed, der tiltusker sig adgang til at se, hvad du faktisk foretager dig på din telefon og også læse dine beskeder.

Forskere fra det slovakiske sikkerhedsfirma, ESET, har opdaget, at der ligger forskellige versioner af spywaren "BadBazaar" på mange Android-telefoner og -tablets. Det skriver ESETs magasin, welivesecurity.

Den nye spyware kommer typisk ind på telefoner og tablets gennem inficerede apps, som er hentet ned fra nettet.

Kamuflerer sig

En af grundene til, at spywaren har mulighed for at brede sig, er, at den i mange tilfælde udgiver sig for at være de populære chat-programmer Signal og Telegram. Men det er altså en falsk version, der bliver hentet ned på enheden, og så har vi balladen.

Der er ikke særligt mange danskere, som bruger netop disse apps, kan vi ikke vide os sikre, da BadBazaar også let gemme sig i andre apps, som udgiver sig for at være originaler, men faktisk er falske.

Spyware meget svært både at få øje på og fjerne igen, men i langt de fleste tilfælde kommer spyware ind på din telefon, fordi du henter en app fra suspekte sider på nettet og ikke fra de officielle app-butikker, Google Play og Apple App Store.

Derfor er det bedste råd i forhold til at sikre sig mod den slags ondsindet software da også aldrig at hente apps fra andre steder end de godkendte app-butikker. Her går de nemlig igennem en omfattende godkendelsesproces, inden de overhovedet bliver lagt tilgængelig til download.

Sådan undgår du spioner på mobilen

Hvis du først nu er blevet klar over risikoen ved at hente programmer fra internettet, er der en reel risiko for, at du har spyware på din enhed. Det kan være hulens svært at slippe af med, men der er alligevel nogle ting, du kan gøre.

For det første kan du scanne din telefon eller tablet med et sikkerhedsværktøj. Der findes mange forskellige derude, for eksempel Bitdefender Mobile Security, som du altså bør hente fra officielle kanaler i App Store og Google Play Butikken.

Når du har kørt en scanning af din telefon, er det en rigtig god idé at ændre dine kodeord.

Du kan også udelukke spioner fra din telefon gennem dine indstillinger. Ved at gennemgå listen af apps og tilladelser er det muligt at se hvilke enheder, der har adgang til din data.

Fremgangsmåden varierer alt efter din enhed, men er i næsten alle tilfælde sammenfaldende.

Det er en lidt mere omfattende proces, så det kan være, du skal sætte noget tid af til at gøre det, men ikke desto mindre får du i hvert fald her en guide til, hvordan du går det på en Samsung-telefon:

  1. Åbn indstillinger (ikon af et tandhjul).

  2. Tryk på Apps (For nogle enheder er du nødt til at tjekke apps enkeltvis).

  3. Tryk på de tre prikker øverst til højre, og vælg herefter Særlig adgang.

  4. Tryk på Installer ukendte apps, og se, om nogle apps har lov til dette. Hvis de har, skal du slå det fra.

  5. Tjek også feltet Apps til enhedsadministration, og sørg for, at ingen ukendte apps har tilladelse til dette.

Kilde: Komputer for alle

Mest Læste

Annonce