Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Hacker afslører: Her er de 5 fejl, der gør dig mest udsat for svindel på nettet

Tech

22/01/2024 14:40

J. Bøgen

Flere af dem havde jeg slet ikke tænkt over!

Kieran Burge er sikkerhedskonsulent hos Prism Infosec, hvor han tester virksomheders cybersikkerhedsopsætninger for at tjekke for eventuelle svagheder.

Sagt på en anden måde, så arbejder han faktisk som hacker, men en lovlydig en af snakken.

Burge ved derfor om nogen, hvad man skal gøre for at sikre sig online, og under en snak med Daily Mail afslørede han de fem mest almindelige fejl, folk begår i forhold til onlinesikkerhed.

Få opdateret både telefon og computer

For det første anbefaler Burge, at du sikrer, at du altid bruger opdateret software på din telefon eller computer.

Han forklarede, at hvis en opdatering er blevet frigivet, er det ofte, fordi der var et sikkerhedsproblem.

Når et sikkerhedsproblem er identificeret af hackere med skidt i sinde, kan det deles i onlinefora, hvilket betyder, at flere mennesker vil blive gjort opmærksomme på det.

Det betyder, at der er endnu flere kriminelle, der potentielt kan få adgang til din enhed.

Lad være med at genbruge kodeord

Dernæst har Burge en advarsel til alle, der genbruger den samme adgangskode på tværs af flere websteder.

Han sagde til Daily Mail: "Uanset hvilket websted du giver information til, ved du ikke, hvad de vil gøre med disse oplysninger, eller hvordan de vil beskytte dem."

En af de største risici ved at genbruge adgangskoder er, at hvis et websted er kompromitteret, kan det give kriminelle adgang til alle andre websteder, som du bruger den samme adgangskode på.

Burge sagde, at når en virksomhed bliver udsat for et sikkerhedsbrud, er der ofte et "stort databasedump" delt på det mørke net (The Dark Web), der indeholder alle detaljerne omkring dine login-oplysninger.

"Der vil være databaser derude med kombinationer af brugernavn og adgangskode til dine konti," tilføjede han. "Hvis du genbruger adgangskoder, kan enhver hacker tage den kombination og bruge den til at tage kontrol over et andet firma."

Pas på, hvad du deler

Sikkerhedseksperten advarede også mod at dele for meget online. Med sociale medier, der spiller en integreret del i det meste af vores liv i disse dage, er vi alle blevet vant til at dele mere online.

Burge advarer dog om, at hvis du deler for mange private eller personlige oplysninger, kan hackere muligvis få adgang til dine konti.

Han siger, at hackere vil gennemsøge internettet for at finde information såsom din fødselsdato, adresse og svar på almindelige sikkerhedsspørgsmål såsom mors navn eller navnet på dine kæledyr.

Burge forklarede, at disse oplysninger derefter kan bruges til at "sim-jacke" dit telefonnummer.

Han sagde: "Når du har al den information, kan du bruge social engineering-teknikker til at ringe til deres mobiludbyder og overbevise dem om at overføre mobilnummeret til et nyt simkort."

Dette kan så bruges til at omgå to-faktor autentificering og i sidste ende give dem adgang til alle dine konti, inklusive netbank.

Undgå offentligt wifi

Burge anbefaler også, at folk undgår at tilslutte sig offentlige WiFi-netværk - som den type, du får på caféer og i lufthavne.

Han påpegede, at mange af disse netværk ikke er krypteret, så de data, du sender på tværs af det, kan fanges af alle andre, der bruger det samme netværk.

Han foreslår, at du altid bruger en VPN, når du bruger et offentligt netværk, som vil kryptere dine data for dig.

Pas på med at trykke på links

Denne kan virke indlysende - men Burges har opfordret folk til at kontrollere, at alle links er lovlige, før de klikker.

Der kommer flere og flere phishing-e-mails og sms-beskeder, der i virkeligheden er svindel, og nogle ser utroligt realistiske ud – men før du klikker på noget, skal du sørge for, at det, du ser på, er ægte.

"Du skal være på vagt over for enhver, der sender dig noget, når du ikke forventer det," sagde Burge.

"Klik ikke på risikable links, download ikke risikable filer, fald ikke i de kriminelles fælde."

Mest Læste

Annonce