Dansk-spansk kunstner står bag projektet Fuck the Poor, der skal skabe en større bevisthed om fattigdom og kapitalisme. Foto: Oya Metin

Fuck the Poor projekt er skabt af dansk kunstner

Velfærd

14/04/2014 13:09

Nick Allentoft

Han siger Fuck the Poor og kalder det kunst. Danske Mark Trensig har skabt et kunstprojekt, der skaber opmærksomhed, og med afsæt i Barcelona er hans ide ved at brede sig. Senest har en engelsk video hittet stort på sociale medier med samme provokation. Fuck the Poor provokationen skal få samfundet til at forholde sig til stadig flere fattige.

Selvom en gruppe englændere har trukket den internationale opmærksomhed, er det en dansk kunstner, der står bag det nye begreb “Fuck the Poor”. Marc Trensig har i over to år arbejdet på projektet, som har fået støtte af den Katalanske Stat, under tardorart ( Generalitat De Catalunya).

“Jeg startede projektet som en provokation og forsøg på at udstille, hvordan middelklassen på den ene side er sympatisk overfor fattige, men på den anden side helst ikke ser dem i deres gadebillede,” fortæller Marc Trensig.

Han er 41 år gammel, opvokset i Spanien med danske forældre, uddannet i Danmark og efter flere års forsøg på at få en karriere i Danmark siden flyttet tilbage til Barcelona. Nu står han måske på kanten af et internationalt gennembrud med sit Fuck the Poor projekt.

“Jeg ved selv, hvad det vil sige at være uden en krone på lommen og kigge ind i en ukendt fremtid. Men jeg kender også den trygge tilværelse i middelklassen, og det er til tider absurd at se, hvordan man på een gang har sympati og samtidig helst ikke ser,” fortæller Marc Trensig.

Englændere blev inspireret

Den seneste tid er en video fra England delt flere millioner gange på sociale medier. Den viser først en mand med skiltet “Fuck the Poor”, som får masser af mennesker til at reagere og direkte skælde ham ud. I anden del af videoen er teksten udskiftet til “Help the Poor” og pludselig er der ingen der viser manden opmærksomhed. For Mark Trensig er videoen på een gang inspirerende og irriterende.

“De har åbenlyst hentet inspiration fra mit kunstprojekt, men været heldige at ramme en social samvittighed med videoen, som så giver dem vild opmærksomhed. Problemet for mig at se er, at videoen alene ingen videre forskel gør andet end at tilfredsstille mange menneskers sociale samvittighed. Dermed bekræfter den egentlig hele formålet med mit kunstprojekt,” fortæller Mark Trensig.

Han har fra begyndelsen designet sit projekt med henblik på, at begrebet skal brede sig og skabe en bevægelse af ny bevidsthed omkring fattige i Europa.

“Jeg er provokeret af samfundets tendens til overflødiggøre mennesker der ikke bidrager til den konstante produktion af varer,” siger Mark Trensig.

I Spanien er op mod halvdelen af de unge under 30 ledige, og derfor var det naturligt, at hans projekt tog afsæt i netop Spanien. Han håber, at Fuck the Poor kan skabe en ny debat om fattige i hele Europa.

Vil gerne lave projekt i Danmark

Den unge kunstners Fuck the Poor projekt har da også tiltrukket international interesse, og Trensig er lige nu involveret i at lave lignende projekter i London, New york, Berlin, Paris, Rio De Janeiro. Til gengæld havde han helt droppet at kigge mod Danmark indtil han læste bl.a. Fattigdomsdebatten på DenOffentlige.dk.

“Jeg troede alt var vel og trygt i Danmark. Vi har jo velfærdsstaten. Derfor overrasker det mig, at antallet af fattige stiger så voldsomt og fattigdom åbenbart er blevet en meget synlig del af gadebilledet. Jeg vil derfor meget gerne lave et Fuck the Poor projekt i Danmark, for der er ingen tvivl om, at det bidrager konstruktivt til debatten om fattigdommen,” fortæller Marc Trensig.

Den danske kunstner er bosat i Barcelona, hvor han har udviklet sit Fuck the Poor projekt. I Spanien er ungdomsledigheden en kæmpe udfordring, der påvirker hele familier og lokalsamfund, og de senere års krise har sat dybe spor. Det har provokeret den danske kunstner, som udviklede projektet, hvor fattige bliver deres egne reklamesøjler som en provokation overfor kapitalismens metoder.

Mellem ironi og sakasme

Selve Fuck the Poor projektet balancerer mellem ironi og sarkasme for at invitere til eftertanke. Ideen er, at få mennesker, der lever et trygt og stabilt liv, til at forholde sig til en anden verden, hvor fattige menneskers hverdag, vilkår, muligheder og fremtidsperspektiver er markant anderledes end de fleste forestiller sig.

“I dag har vi en fri markedsøkonomi og meget aggressiv kapitalisme. Det betyder, at et menneske, der ikke skaber penge på en eller anden måde simpelthen bliver unødvendig overskudsliv for samfundet,” mener Marc Trensig.

Med Fuck the Poor har han taget kapitalismens eget værktøj i brug, nemlig reklamens magt.

“Der er reklame overalt. Med mit projekt gør vi fattige til reklamesøjler for en vigtig debat. Det startede med t-shirts og siden også telte, som efter en udstilling blev foræret til fattige i Barcelona og efterfølgende dukkede op over hele byen som en levende og provokerende udstilling,” fortæller kunstneren.

Vil du være med?

Marc Trensig søger kontakt til samarbejdspartnere, der vil være med til at udbrede hans projekt til flere lande. Hvis du vil hjælpe den danske kunstner videre så besøg hans hjemmeside www.trensig.com og skriv til ham.

FAKTA: Sådan blev Fuck the Poor skabt

Projektet vil bruge kapitalismens egne metoder til at udstille en konsekvens af netop kapitalismen. Første skridt blev, at lave T-shirts med teksten “Fuck the Poor”. De blev så delt ud til fattige i Barcelona. Det skabte interesse fra forskellige sider, og Marc Trensig blev dernæst bedt om at skabe et nyt projekt til en event i Barcelona i 2013.

Derfor udviklede den dansk-spanske kunstner projektet FUCK THE POOR/BCNTents.  I udstillingsperioden blev en række skrigrøde telte produceret med teksten “Fuck the Poor” i hvid. De blev opstillet på centrale steder rundt i Barcelona. I forbindelse med hver eneste telts opstilling stod Marc Trensig ved teltet et par timer og tog imod spørgsmål fra forbipasserende. Derefter blev teltet overladt til gadens fattige.  

Hele projekets forløb blev fotograferet og videodokumenteret.

Med successen i Barcelona er Marc Trensig nu klar til at lade sit “Fuck the Poor” projekt sprede sig til andre byer.

Læs mere

Mest Læste

Annonce