Trådløs opladning af mobiltelefoner kan skåne miljøet

Læs her om trådløse opladere til mobiltelefoner.

De fleste har nok prøvet at stå med en mobiltelefon med næsten fladt batteri, og spurgt efter en specifik type oplader. Flere og flere smartphoneproducenter anvender deres egne ”unikke” opladerstik, hvilket betyder, at du kan være uheldig og stå med en mobil, du ikke kan oplade, fordi vedkommende du er hos, har en anden type oplader. Det kan trådløs opladning sætte en stopper for.
 
Godt for miljøet
Trådløse opladere er smarte af mange mere eller mindre åbenlyse årsager. En af de åbenlyse årsager er, at en trådløs oplader er universel. Det vil sige, at enhver mobiltelefon, der understøtter trådløs opladning, kan anvendes på en trådløs oplader. Og faktisk kan man få en hvilken som helst nyere smartphone til at være kompatibel med trådløs oplader, vha. et særligt cover til telefonen. Som en afledt effekt af den universelle anvendelighed, kan man spare miljøet for den belastning det er, at producere produktspecifikke opladere, som alligevel skal skiftes ud hver gang du skifter telefon.
Mange af os har sikkert en god håndfuld brugte opladere derhjemme, som reelt ikke fejler noget, men som bare ikke har nogen anvendelsesformål længere, fordi den pågældende mobiltelefon som de tilhører, er skiftet ud.
 
Et hav af tilslutningsmuligheder
Hvis man tænker over det, så er det i grunden en underlig tendens, at hver producent insisterer på at have sine egne opladerporte. Her tænker vi ikke kun på mobiltelefoner, men også anden form for elektronisk hardware som computere, trådløse controllere, e-cigaretter osv. osv.
Apple kører én type opladerkabler til deres iPhones og iPads og en anden type til deres bærbare computere. Android telefoner bruger ikke nødvendigvis den samme type oplader, og en Windows PC har heller ikke nogen fast oplader-standard. Det afhænger af mærket på den pågældende PC.
 
Et mindre paradigmeskifte
Udviklingen på dette område har stået stille i mange år, og i bedste fald har der været tale om, at de helt store producenter (Samsung, Apple etc.) i det mindste ikke har skiftet standard hvert år. Men nu lader udviklingen til at være ved at vende. USB-C er det nyeste skud på stammen, der kommer til at tage over for USB-A, som er den klassiske rektangulære USB-port, de fleste af os kender.
USB-C er allerede at finde i en lang række android telefoner, ligesom det i stigende grad er USB-C der findes i computere. Faktisk kører selv de nye Mac-computere med USB-C som oplader. 
USB er en forkortelse for ”Universal Serial Bus”, og anvendes dybest set til dataoverførsel. Det er en sandhed med modifikationer, da USB også kan anvendes til strømtilførsel. Udgangspunktet med USB er netop U’et. Universal. Ideen er, at det skal kunne bruges til alle enheder, og derfor er netop USB-C formentlig også den altoverskyggende branchestandard indenfor en ganske overskuelig årrække. Som sagt er USB-C allerede en realitet på de fleste nye computere, og det er ikke nødvendigvis givet, at disse også er forsynet med en klassisk USB-A indgang. Denne manøvre kan/vil på kort sigt betyde, at vi får behov for adaptere, men på lidt længere sigt vil det formentlig betyde, at alt vores elektronik, kan tilsluttes direkte til/via USB-C.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer