Trends i offentlig digitalisering 2019

Infrastruktur

03/01/2019 07:00

Per Roholt

Hvilke trends er der inden for offentlig digitalisering i 2019?

Igen i år vil det offentlige spendere milliarder af kroner på den digitale omstilling, ikke mindst fordi regeringen i 2018 lancerede en række reformer, som skal føres ud i livet, lige som stat, kommuner og regioner løbende bruger store summer på at udvikle, drift og vedligeholde små og store it-løsninger.

Men hvad bliver den røde tråd, de store trends, inden for offentlig digitalisering i 2019? SamfundsDesign har spurgt en række centrale aktører, og her får du highlights fra deres svar.
 

Digitaliseringsstyrelsen: Bedre sikkerhed er en af de største udfordringer

Kontorchef Marie Wessel, Kontor for cyber og informationssikkerhed, Digitaliseringsstyrelsen, mener, at en af de allervæsentligste dagsordener bliver at løfte samfundets cyber- og informationssikkerhed:

- De foregående år har budt på alvorlige cyberangreb, orkestreret af både kriminelle og sågar af stater. Og generelt er it-kriminaliteten rettet mod borgere, virksomheder og offentlige myndigheder over en kortere årrække blevet hyppigere og mere avanceret.

Det stiller nye krav til, hvordan vi som individer og organisationer håndterer den digitale sikkerhed, mener Marie Wessel, der også peger på behovet for at løfte danskernes digitale kompetencer, både i privaten og på arbejdspladsen:

- Borgerne skal fx have gode digitale vaner som at bruge stærke kodeord og være bevidste om, hvilket indhold de deler om sig selv og andre på fx sociale medier. I forhold til de offentlige myndigheder skal de i højere grad indtænke sikkerhed i tilrettelæggelsen af opgaveløsningen, fx når der udvikles nye it-systemer, siger Marie Wessel.

En væsentlig forudsætning for, at man kan løfte sin digitale sikkerhed er, at man kender truslerne og ved, hvordan man beskytter sig.

Derfor blev portalen sikkerdigital.dk lanceret i oktober. Den er udviklet og driftes af Digitaliseringsstyrelsen og Erhvervsstyrelsen.

- Sikkerdigital.dk skal også fungere som en fælles platform for kommunikation om informationssikkerhed, så flere kan være med til at udbrede budskaberne, siger kontorchef Marie Wessel, kontor for cyber- og informationssikkerhed, Digitaliseringsstyrelsen.
 

KMD: Nøgleordet er sammenhæng

Hos KMD mener VPS for kommuner og regioner, Mette Kaagaard, at nøglen til 2019 ligger i at skabe større sammenhæng på tværs af de offentlige sektorer:

- Sammenhæng har været et stort tema i 2018, og det vil fortsætte ind i 2019. Både for at øge effektiviseringen og i høj grad også for at forbedre serviceniveauet.

Data og processer skal kunne flyde mellem systemer, hvor det er relevant, og det kræver, at både vores og andre leverandørers it-løsninger kan tale sammen. Det kræver et økosystem af løsninger bygget på åbne platforme, og sådan en platform er KMD på vej med, siger Mette Kaagaard:

- Vi har talt om sammenhæng i 20 år, men jeg tror, at 2019 bliver året, hvor vi går fra mest at tale om problemet til rent faktisk at takle det. Det bliver en kæmpe udfordring, og den er ikke er løst i 2019.
 

 EG: Offentlig Digitalisering vil fokusere på sundhed

Hos EG mener divisionsdirektør Johnny Iversen, at den foreslåede reform af sundhedsvæsenet vil komme til at præge det offentliges digitaliseringsfokus i 2019:

- En reform af sundhedsområdet vil få indflydelse på arbejdet med digitalisering af sundhedssektoren med konsekvens for hele den offentlige sektor, også i forhold til kommuner, regioner og almen praksis. For digitalisering er en forudsætning for det nære sundhedsvæsen, som politikerne ønsker, mener divisionsdirektør Johnny Iversen, EG.

Han kan dog også være bekymret for, om debatten om datasikkerhed og GDPR vil bremse den digitale transformation:

- Vi vil se borgere og kommuner/regioner, der er nervøse for brugen af følsomme persondata og ikke mindst datasikkerheden. Det kan potentielt hæmme den videre teknologiske udvikling, så her får vi brug for klare regler, hvis vi skal kunne fortsætte den digitale transformation af den offentlige sektor i samme tempo som hidtil, siger divisionsdirektør Johnny Iversen, EG.
 

 Danske Regioner: I 2019 skal offentlig digitalisering indrettes efter borgernes behov

Centerchef Mette Lindstrøm, Center for Sundhed og Sociale Indsatser, Danske Regioner, ser både en kommende udfordring i skalering af eksisterende løsninger og ny teknologi.

Og så skal man ikke glemme, at borgerne forventer mere og mere af det offentlige:

- Tendensen i 2019 bliver at indrette os efter borgernes behov – endnu mere, siger Mette Lindstrøm:

- Vi skal kunne følge med borgernes forventninger til, hvad det offentlige skal kunne i forhold til det, vi alle oplever i vores hverdag: Tidsbestilling på nettet hos frisøren, nethandel med dagligvarer, bestilling af rejser digitalt, håndtering af banksager over nettet, når det passer dig.

Det forventer vi også, at det offentlige kan tilbyde, og på en række områder er vi langt fremme fx med pasbestilling i kommunerne. Men på andre områder har vi en længere rejse foran os, mener centerchef Mette Lindstrøm, Danske Regioner, og den rejse bliver ikke nødvendigvis let:

- Når det skal ske i den offentlige sektor, er der ofte en lang række komplekse problemstillinger, som skal løse ”bagved”.

Fx konkurrerende lovgivning, afgørelser der skal slå igennem i forskellige systemer, historik der skal videreføres til de rette, da nogen borgere har lange og komplekse forløb.

Desuden er det også en udfordring at finde leverandører, som forstår vores marked og hurtigt kan udvikle og skalere, siger Mette Lindstrøm, Danske Regioner.
 

Læs mere på Samfundsdesign: Danske Regioner: Digitalisering skal skabe vækst

Læs mere på SamfundsdesignDen fællesoffentlige digitaliseringsstrategi 2016-2010

Læs mere på SamfundsdesignLad os digitalisere det offentlige sammen

 

Mest Læste

Annonce