Tvangsflytning af handicappede er på kant med menneskeretten

- Det skal være den handicappedes eget valg, hvor de vil bo, og de skal have mulighed for selv at vælge hvor og med hvem de vil bo, siger Institut for menneskerettigheder.

Det er en menneskeret selv at bestemme, hvor man vil bo, siger fra Institut for Menneskerettigheder til DR P4 Østjylland.

Udmeldingen kommer i kølvandet på, at Favrskov og seks andre kommuner som en del af frikommune-forsøgene har spillet ud med et kontroversielt forslag om at kunne tvinge handicappede ind på et botilbud, dels for at spare penge og dels for at kunne give dem et bedre tilbud.

Læs mere om frikommuneforsøgene her

Vi samler historier om og fra frikommunerne her

Men det er på kant med menneskerettighederne, mener projektleder på Institut for menneskerettigheder Signe Hinz Andersen. For Danmark har forpligtet sig til at gennemføre FN's handicapkonvention.

- Det skal være den handicappedes eget valg, hvor de vil bo, og de skal have mulighed for selv at vælge hvor og med hvem de vil bo, siger hun.

Forslaget har også mødt voldsom kritik fra Spastikerforeningen, som kalder forslaget for revolver-omsorg, og socialretseksperten Eva Naur Jensen siger til bladet Kommunen, at det er direkte i strid med Servicelovens formål.

Dansk Folkepartis handicapordfører Karina Adsbøl vil nu stille spørgsmål til Socialministeren om sagen.

- Tvangsflytninger i forhold til økonomi er jeg meget skeptisk over for. Derfor vil jeg være sikker på, at det er i overensstemmelse med den gældende lovgivning, siger hun til DR P4 Østjylland.

Emneord: Institut for Menneskerettigheder, Signe Hinz Andersen, Voksenhandicap, Handicaphjælp, Frikommune, Frikommuneforsøg: Bedre styring af udgifterne på det specialiserede socialområde
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 09.11.16 Lars Bremer
  Der ingen respekter mere over mennesker med handicap i Danmark

  Fri kommuneforsøget bliver et slaraffenland for kommunerne og kommunalbestyrelsen – men et sandt helvede på jord for de snart "helt lovløse og hårdt prøvede mennesker med handicap i Danmark" som også står til at miste serviceloven og alle sine rettigheder.

  Danmark er lysår bagefter lande som Sverige, Tyskland USA og Canada – når det handler om respekt for sine minoriteter og mennesker med et handicap.

  Danmark er på vej med syvmileskridts tilbage til 30ernes forkvaklede menneskesyn, hvor at sognerådet havde hånds og halsret over de handicappede som blev tvangsangbragt på "tosseanstalter"

  Helt som i 30ernes Tyskland – hvor jøderne blev deporteret til ghettoen – så kan de handicappedes boliger efterfølgende overtages af frikommunens - sunde, raske og helt normalt udseende borge og ikke er en byrde for velfærdsstaten.

 • 05.11.16 Henrik nielsen
  Handicapområdet kan godt rationaliseres

  Selvfølgelig skal handicappede selv bestemme hvor de vil bo. Har de brug gor hjælp så har mange også en familie, der kan hjælpe.
  Men har de brug for hjælp fra det offentlige, så må det offentlige vel også bestemme hvor de vil yde indsatsen.
  Mange tror at service ydelser er et tag-selv bord, en ret man bare har, blot man er født eller bor i DK. Vi har sparet på mange områder i velfærden, men der grupper der forholdsvis får mere end andre, og der får de handicappede en del. ALS, sclerose, fysiske og psykisk handicappede kan bo på små og meget fint indrettede institutioner med flere personalet ofte socialpædagoger Per handicappet end nogen anden gruppe af mennesker. De ældre kan have en personale Per 30-40 beboere på en nattevagt og få om dagen. Blandt handicappede børn og unge har man ofte en pædagog Per 1-2 barn i vagt om dagen.
  Er man handicappet og bor i eget hjem kan man have en hjælper tilknyttet døgnet rundt, ofte får den handicappede stillet flere millioner til rådighed ig kan selv ansætte og afskedige. Derudover kan hjemmet blive indrettet specielt til denne person og vedkommende får igså et Arsenal af udstyr. Herudover kan de også trække på sundhedsvæsenet, så der kan komme hjemmehjælp eller HJEMMESYGEPLEJE.
  Det er ikke urimeligt hvis kommunerne ønsker at tilbyde en passende bolig, hvor man kan tilbyde pædagoghjælp og anden hjælp, støtte og overvågning, hvor flere kan få hjælp SF ansatte uden at det er en personale Per handicappet. Og st man kan have glæde af hjælpemaskinel til flere, det kan gælde løft, hejs, biler m.v. Handicappede har også mulighed for køb af bil uden afgift og med tilskudslån. Så jo, det er dyrt at holde en handicappet kørende på det niveau vi har i dk idag, og selvfølgelig skal handicappede have en fornuftig tilværelse, men der kan godt strammes op, så der bruges færre penge. Der bruges langt flere penge på børn, unge med handicap end på dygtige børn, eller ældre og alvorligt syge. Så skal vi passe på at vi fortsat kan have et velfærdssamfundet, så må vi også rationalisere på handicapområdet.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også