To nye forsøg skal gøre det muligt for blandt andet akademikere at søge ind på meritpædagoguddannelsen i et skræddersyet forløb med lønnet arbejde ved siden af studiet. Den nye uddannelse gør det dermed lettere at sadle om og blive uddannet pædagog.
Lige nu læser andre
To nye forsøg med den såkaldte sporskiftemodel på meritpædagoguddannelsen bliver nu skudt i gang for at hjælpe personer, der ønsker at sadle om og blive pædagoger. Forløbet er blandt andet målrettet akademikere, der ønsker at skifte fag, herunder på grund af ledighedsudfordringer.
De nye, skræddersyede forløb gør det muligt at få merit fra for eksempel en bacheloruddannelse og starte på meritpædagoguddannelsen, der varer 2,5 år modsat en normal pædagoguddannelse på 3,5 år. De studerende får praktisk erfaring ved at arbejde lønnet som pædagogmedhjælpere ved siden af studiet.
Forsøget skal hjælpe med at rekruttere flere pædagoger i en tid med mangel på kvalificeret personale i dagtilbud, på skolerne og bosteder mv.
Det er VIA University College i Aarhus og UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole i Odense, som har fået godkendt de to nye forsøg på pædagoguddannelsen. Modellen kaldes også sporskiftemodellen og kendes allerede fra Københavns Professionshøjskole.
Læs også
VIA University College i Aarhus forventer at optage de første studerende på den 2,5-årige uddannelse allerede til sommer og uddanne 20 ekstra pædagoger om året.
Erfaringerne fra Københavns Professionshøjskole er meget positive. Sporskiftemodellen fik sit første optag i 2021, og der er på nuværende tidspunkt omkring 180 studerende i gang med at tage uddannelsen.
Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen siger:
“Det kan simpelthen ikke understreges nok: Vi har brug for dygtige pædagoger med høj faglighed. Vi får nu endnu vej ind på pædagoguddannelsen – ikke kun i København, men også i Aarhus og Odense. De her forsøg er rigtig gode eksempler på at tænke ud af boksen, favne bredere og hjælpe blandt andet akademikere, der har mod på at skifte spor. På den måde får vi rekrutteret flere til pædagogfaget samtidig med, at vi hjælper for eksempel ledige videre til en relevant uddannelse. Hver gang en ny, dygtig pædagog bliver uddannet, gør det en forskel for det enkelte barn, den unge eller udsatte, som kommer helt tæt på pædagogerne i hverdagen.”