En fyreseddel er desværre noget, rigtig mange prøver i løbet af deres arbejdsliv.
Årsagerne kan være mange, men fælles er, at det vender op og ned på den dagligdag, man har været vant til.
For 28-årige Line Gustafsson fra Sverige var det imidlertid en noget chokerende nyhed, da hun modtog besked om sin opsigelse.
Det fortæller hun til svenske Expressen.
Line arbejdede kun få måneder i den svenske ambulancetjeneste, før hun blev bedt om at tage en såkaldt PEth-test – en blodprøve, der kan afsløre alkoholforbrug flere uger tilbage i tiden.
Ud af i alt 25 prøver havde blot to af dem forhøjede værdier. Gustafsson forklarer selv til den svenske avis Expressen, at prøverne blev taget kort tid efter en fest og en uge på skiferie i Alperne:
"Jeg har aldrig drukket uden for festlige lejligheder. Hvis jeg blev testet i ugen efter sådan en anledning, ville resultatet vise en mængde svarende til ti genstande – nok til at blive betragtet som risikofyldt forbrug."
Line Gustafsson fik endda en lægeerklæring, der klart siger, at hun ikke lider af et alkoholproblem. Alligevel fastholdt de svenske transportmyndigheder beslutningen. Hendes appel blev afvist, hvilket ifølge hende selv kastede hende ud i en regulær livskrise:
"Det føltes som en kæmpe fornærmelse, når det står sort på hvidt, at jeg ikke har et alkoholproblem. Alligevel kom resultatet ud sådan. Det var et chok, og jeg skreg, da jeg læste brevet."
Sagen har vakt stor debat i Sverige, hvor Line Gustafsson har fået støtte fra både sine kolleger og retshjælpsorganisationer. Hun kritiserer også myndighederne for aldrig at have talt med hende personligt om hendes alkoholvaner.
Transportmyndighederne forsvarer dog metoden, og lægen Witold Pisarek kalder PEth-testen "100 procent specifik for alkohol – uden alkohol, ingen PEth."
Line håber nu, at myndighederne fremover vil være mere forsigtige, inden de fælder dom uden en grundig lægelig vurdering. Hendes oplevelse rejser spørgsmålet om, hvor grænsen skal gå mellem effektiv alkoholkontrol og retten til at blive hørt.