Azerbajdsjansk soldat under krigen i 2020. Foto: Voice of America, Public domain, via Wikimedia Commons
Azerbajdsjansk soldat under krigen i 2020. Foto: Voice of America, Public domain, via Wikimedia Commons

Ny krig under opsejling: Tropper har indledt beskydning af omstridt region

Udland

19/09/2023 15:25

Redaktionen

Det vil i så fald være tredje gang på knap 30 år, de to lande ender i reel krig over det samme spørgsmål.

Imens vi her i Danmark har øjnene stift rettet mod krigen i Ukraine, er en anden krig nu i fare for at bryde ud i lys lue.

Aserbajdsjan har nemlig indledt beskydning af den omstridte region Nagorno-Karabakh.

I en meddelelse oplyser landets forsvarsministerium, at det sker som led i "antiterror-aktiviteter" (læs hele meddelelsen længere nede i artiklen).

Der er allerede dukket videoer op fra regionen på de sociale medier, blandt andet videoen nedenfor, der eftersigende viser et boligbyggeri, der er blevet ramt af en granat.

Artiklen fortsætter under videoen.

Kan ende i tredje krig

Aserbajdsjan begrunder beskydningen med, at armenske soldater i regionen "systemateisk" beskyder den aserbajdsjanske hær - en anklage, Armeniums forsvarsministerium afviser.

Faktisk har Armenien slet ikke hverken soldater eller udstyr i regionen, lyder det i en meddelelse fra det armenske forsvarsministerium.

De to tidligere sovjetlande har i årtier været i konflikt over Nagorno-Karabakh. Internationalt er området anerkendt som en del af Aserbajdsjan, men i praksis har regionen været kontrolleret af etniske armenere (med støtte fra Armenien) i snart 30 år.

To gange tidligere har uenigheder ført til reel krig. Første gang var i begyndelsen af 1990'erne, og sidste gang var så sent som i 2020.

I sidstnævnte krig mistede 6500 soldater livet i løbet af seks ugers kamphandlinger, der blev afsluttet af en skrøbelig våbenhvile forhandlet på plads med Rusland som mægler.

Artiklen fortsætter under billedet.

Foto: Golden, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons

Lover humanitære korridorer

På sin hjemmesiden har Aserbajdsjans forsvarsministerium udsendt følgende meddelelse (oversat fra russisk ved hjælp af oversættelsesprogram, så vi beklager eventuelle grammatiske fejl):

De væbnede styrker i Republikken Aserbajdsjans lokale antiterroraktiviteter fortsætter i Karabakh-regionen i Aserbajdsjan.

Der bruges præcisionsvåben, og de er udelukkende rettet mod legitime militære mål og militær infrastruktur.

I betragtning af placeringen af ​​ildvåben fra formationerne af de armenske væbnede styrker i nærheden af ​​boligområder, opfordrer vi civilbefolkningen på jorden til at holde sig væk fra militære installationer og ikke støtte formationerne af de armenske væbnede styrker. De relevante oplysninger blev sendt til armenske indbyggere i Karabakh-regionen i Aserbajdsjan gennem en mobil SMS-tjeneste. Samtidig advares befolkningen gennem højttalere, og der uddeles informationsfoldere.

Beskyttelse og sikkerhed af administrative, sociale, uddannelsesmæssige, medicinske, religiøse og andre faciliteter vil blive organiseret, hvis sikkerhed er garanteret i overensstemmelse med lovene i Republikken Aserbajdsjan og normerne i international humanitær lov.
Kvinder, børn, ældre såvel som handicappede og syge vil få den nødvendige lægehjælp, de vil få drikkevand og mad.

For at sikre evakuering af befolkningen fra farezonen er der oprettet humanitære korridorer og modtagecentre på Lachin-vejen og i andre retninger.

Mest Læste

Annonce