Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Rusland sender trussel: De bliver de første til at lide

Udland

28/12/2023 09:24

J. Bøgen

Det seneste års handlinger har gjort landet til "en fjendtlig aktør" i russiske øjne.

Finland vil være det første land, der lider i tilfælde af en eskalering af spændingerne mellem Rusland og NATO på grund af dets nærhed til førstnævnte.

Sådan lyder det fra en højtstående russisk diplomat torsdag ifølge nyhedsbureauet RIA-nyhedsbureauet skriver Reuters.

Meldingen kommer efter, Finland tilsluttede sig NATO i år efter at have bevaret en neutral status i årtier, et skridt, som Rusland siger, gjorde Helsinki til en fjendtlig aktør efter deres opfattelse.

"De havde levet roligt og i fred og pludselig endt mellem Rusland og NATO som medlem af den alliance, men da de er vores naboer, hvis der, gud forbyde, der sker en eskalering, vil de være de første til at lide," Mikhail Ulyanov , fast repræsentant for Rusland til internationale organisationer i Wien.

Rusland advarede i denne måned Finland om en ny forsvarsaftale, der giver USA bred adgang til nærheden af ​​den finske grænse til Rusland.

Hybridkrig?

Finland har tidligere beskyldt Rusland for at føre en hypridkrig mod naboen i nord.

Det skulle være sket ved, at Rusland har sendt utallige flygtninge og migranter til den finske grænse for på den måde at overbebyrde grænsevagterne og det finske system.

De to lande har tidligere været i direkte krig, selvom Rusland dengang hed Sovjetunionen.

Vinterkrigen

Vinterkrigen fandt sted i 1939 og 1940 og brød ud tre måneder efter, Anden Verdenskrig var en realitet.

Den lidt mere end tre måneder lange krig endte med sejr til Sovjetunionen, men mange historiskere vurdere, at det udelukkende skyldtes unionens talmæssige overlegenhed.

Tabstallene på den finske side er opgjort 25,904 eller savnede. De sovjetiske tabstal er noget mere omdiskuterede, men de første estimater lød 48,475 døde.

Så sent som i 2013 blev det tal imildertid kraftig opjusteret af en russisk historiker, da han ved at gennemgå russiske databaser over fødsler og militære papirer mente, at antallet af dræbte og savnede nærmere var 167,976.

Mest Læste

Annonce