At huske at sætte telefonen i flytilstand kan føles som en gammel vane uden megen mening. Alligevel insisterer både flyselskaber og piloter på, at du trykker på knappen, før du letter.
Mange rejsende glemmer snart, hvorfor reglen overhovedet findes – men én erfaren pilot er krystalklar om konsekvenserne.
Det skriver Newsbomb.
“Absolut intet,” siger Gary Coxe, pilot med over 7.000 flytimer i jetfly, helikoptere og svævefly. Ifølge piloten er der ingen teknisk skade at hente ved at lade mobilen være aktiv under rejsen.
I kølvandet på Coxes udmelding bekræfter en anonym ingeniør fra Washington, at telefoner i kabinen ingen betydning har for de kritiske systemer.
Indenfor luftfartsbranchen omtales flytilstand snarere som en høflig gestus end en sikkerhedsforanstaltning – en lille indsats, der ikke koster dig andet end et tryk på skærmen.
Mere dramatisk bliver det alligevel ikke.
“Nej, dit fly vil ikke falde ud af himlen, og det vil ikke forårsage problemer med flyets systemer. Det kan dog forstyrre dine høretelefoner,” forklarer PerchPoint, pilot og tidligere amerikansk militærmand med en populær TikTok-konto om luftfart.
Skulle flere passagerer springe flytilstanden over – lad os sige tre eller fire på en Boeing 737 – kan de kombinerede signaler fra mobilernes radiosignaler skabe små forstyrrelser i cockpittets kommunikationsudstyr.
Særlig under start og landing, hvor sigtbarhed og præcis kommunikation er altafgørende, kan de små forstyrrelser volde uventede hovedpiner.
Heldigvis har moderne fly i dag langt strengere skærme og frekvensfiltre end nogensinde før, så risikoen for alvorlige problemer er minimal.