Valentines Day kalder på europæisk forelskelse helt uden forbehold

Lad os få følelserne ind i forholdet til EU, skriver landsformanden for Radikal Ungdom, Sigrid Friis Proschowsky.

Nogle kalder det tid til romantik, andre kalder det kapitalisering af kærligheden: Valentines Day er over os! Hvis du spørger mig, er det forfriskende, at følelseslivet får frit løb på denne februardag. Selv om det er iskoldt udenfor, så investerer vi i hinanden – og det bliver alle gladere af!

Det gælder ikke kun i privatlivet - det gælder også i dansk Europa-politik. Hvis man vil se et forhold blomstre, skal man lægge forbeholdene fra sig og give sig selv hen. Og tænk, hvis vi turde træde helhjertet ind i den Europæiske Union. Tænk, hvis Danmark sagde ja til at træde helt ind i fællesøkonomien, med euro og alt hvad det indebærer. Tænk, om vi binder os juridisk sammen i et politisk ægteskab uden retsforbehold. Tænk, hvis vi forpligter os så meget på det indre sammenhold, at vi melder klar til at vinke farvel til forsvarsforbeholdet.

Ægte følelser eller fornuftsægteskab? 

Det kræver noget af os, det ved jeg godt. Af og til kan man være uenige om hvilken kurs, der skal udstikkes for Europa. Det er ligesom, når man derhjemme er uenige om, hvor i stuen skabet egentlig skal stå. Men alle gode forhold kræver, at man engang imellem sætter de store linjer først og indgår kompromisser. Hvis man har hjertet med sig, er det ok ikke at få sin vilje hver eneste gang. Så det store spørgsmål er: Har danskerne hjertet med sig, når det kommer til EU-samarbejdet?

Europabevægelsen Blog

Debattøren er en del af Europabevægelsens panel af bloggere på DenOffentlige. Se andre indlæg her

Her bidrager en række erhvervsfolk- og organisationsfolk, kulturpersonligheder, undervisere og tidligere toppolitikere med interesse for det europæiske samarbejde til at styrke debatten om EU.

Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning

De gode argumenter for et stærkere og tættere EU-samarbejde taler oftest mere til fornuften end til følelserne: langt over halvdelen af den danske eksport går til EU-lande, så vores virksomheder nyder godt af det indre marked. EU skaber arbejdspladser til glæde og gavn for beskæftigelsen her i landet. EU har sikret stabilitet og sikkerhed siden stiftelsen. Og ved at indgå forpligtende i fællesskabet, sikrer man som et lilleput-land sig stor indflydelse dér, hvor de vigtige beslutninger træffes.

Fakta bringer os et langt og vigtigt stykke af vejen, men man kan ikke indgå i fornuftsægteskaber. Følelserne skal også være med!

Alle ved, at vejen til hjertet går gennem maven. Derfor er det hamrende ærgerligt, at den danske EU-debat så ofte præges af usande historier eller ”halve vinde” om lakridspiber, kanelsnegle eller kebab. For så er det, at danskerne går og bliver bitre og bistre, og får lyst til at stemple ud af samlivet i Europa. Enkelte kritiske røster taler endda om en mulig skilsmisse fra det europæiske samarbejde efter Storbritanniens model. Men vi må aldrig begære europæisk skilsmisse på falske præmisser: vores forhold til Europa og EU defineres ikke af fordrejede finurligheder som de overnævnte fødevare-eksempler.

Europa-hjørnet

Europas lande og det europæiske samarbejde står med nogle af de største udfordringer siden Anden Verdenskrig. Det er derfor væsentligt med debat og åbenhed, og derfor har DenOffentlige valgt at etablere en selvstændig sektion for Europa-debatten. 

Alle aktører - kritikere og tilhængere - opfordres til at deltage i debatten enten med indlæg eller som egentlige udgivere, der tager et medansvar for at sætte fokus på Europas situation.

Følg Europa-debatten her.

EUs wingman

EU er baseret på grundlæggende værdier som fred, frihandel og ikke mindst muligheder for mennesker. Det er tid til at fjerne begrænsninger og barrierer: Lad os slå op med grænsebommen. Lad os åbne armene, frem for at lægge dem over kors. Vi skal finde det smukke frem i EU og se skønheden i forskelligheden af nationalstater frem for at fokusere på forhindringerne. Du og din kæreste herhjemme er helt sikkert ikke ens i alle livets henseender – men jeg tør godt vædde på, at det er jeres forskelligheder, der skaber dynamik og bærer forholdet fremad. Sådan er det også i Europa!

Jeg vil gerne være EU’s wingman – jeg vil være hende, der introducerer flere for det idégrundlag, der måske kan danne en tættere relation mellem os og EU i fremtiden.

Så når din elskede overrasker dig med blomster i dag, og du mærker sommerfuglene i maven, så tænk lige efter engang: Hvordan ville Europa se ud, hvis vi lod følelserne få frit spil på denne kærlighedens dag. Jeg tror, vi kommer længst med kærlighed. Både på Valentinsdag og på årets 364 andre dage.

Emneord: 170218, EU, Europabevægelsen, Brexit, Sigrid Friis Proschowsky
Europabevægelsen på DenOffentlige.dk I Europabevægelsen mener vi, det er afgørende, at Danmark deltager helhjertet i det europæiske samarbejde, for i fællesskab står vi stærkest. Danmark skal være med til at finde de fælles løsninge...
Aktivitet: Artikler: 104 | Events: 2 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 17.02.18 Thora Hvidtfeldt Rasmussen
  Trist med pressens dækning.

  Jeg vil give dig helt ret i det sidste, Sigrid Friis Proschowsky. Det er trist, at pressen kun bringer halve sandheder - og fortier mangt og meget.
  Det er trist, at vi intet hører om CETA - hvor står vi nu? Har vi fuldt og helt tilsluttet os den traktat, der binder os 20 år frem - til at privatisere og lade de multinationale stater bestemme, hvad vi må indføre af lovgivning på områder som bæredygtighed og forurening?
  Er der ved at blive etableret de domstole - med en tredjedel af dommerne udpeget af multinationale selskaber - der skal dømme om arbejdsmarkedsforholdene?
  Vi hører intet om TTIP - intet om levevilkårene i Grækenland, intet om arbejdsløsheden i det sydlige Europa, intet om Spaniens præsident, der tilhører det parti, Franco dannede. Intet om korruptionen i EUs formandsland, Bulgarien.
  Du må jo være klar over,at den store kærlighed til EU har man ikke, hvis ens job bliver taget af folk til den halve løn, der uorganiseret migrerer gennem Europa med uhyrligt dårlige levevilkår - mens hverken de eller deres arbejdsgivere betaler skat til fællesskabet.
  Hvad vil du gøre for at forhindre social dumping? Hvad vil du gøre for at få etableret skattebetaling fra de virksomheder, der p.t. flytter rundt efter billigste område? Inden også den danske, manuelle arbejdsstyrke skal flytte rundt i Europa med børnene anbragt hos bedsteforældre?
  Indsats på disse områder ville ganske afgjort øge kærligheden til det europæiske projekt.
  Men som kommende politiker er det med at opildne følelser ellers ikke den mest sympatiske evne, du kan fremelske. Du vil gerne være wingman - det, du her præsterer giver ikke meget substans for det ønske. Denne artikel peger mere frem mod en indsats som cheerleader.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også