Flere opgaver i fri konkurrence vil give milliardgevinst

Velfærd

10/07/2015 15:24

Nick Allentoft

Beregninger fra Dansk Industri viser, at kommunerne kan hente en milliardgevinst, hvis de sætter lige så mange opgaver ud i fri konkurrence, som de ti bedste kommuner. Konkurrenceudsættelse er netop en del af regeringsgrundlaget.
4 milliarder kroner. Så stor er gevinsten, hvis alle kommuner konkurrenceudsætter lige så mange driftsopgaver som de ti kommuner, der konkurrenceudsætter flest opgaver i dag, viser beregninger fra DI. Gribskov Kommune ligger i front og konkurrenceudsætter i alt 46,7 pct. af sine driftsopgaver, mens kommuner som Greve, Middelfart og Halsnæs har vist pæne stigninger på mere end 3 pct.point det sidste år.

- Det er nødvendigt at skabe konkurrence om opgaverne i kommunerne, så vi sikrer, at den offentlige sektor drives så effektivt som muligt og borgerne får de bedste og billigste løsninger. DI anbefaler derfor, at den offentlige sektor samlet set skaber konkurrence om 42 pct. af sine driftsopgaver i 2020. Det svarer til, at den offentlige sektor samlet set skal konkurrenceudsætte driftsopgaver for yderligere knap 3 pct.point svarende til 11 mia. kr. om året, siger branchedirektør i DI Mette Rose Skaksen.

Find hele analysen her   Positivt regeringsgrundlag Derfor vækker det nyligt udformede regeringsgrundlag også glæde i DI. Der lægges nemlig op til at lade flere private virksomheder byde ind med nye og mere effektive løsninger.  Regeringsgrundlaget fastslår således, at:    ”Regeringen vil også konkurrenceudsætte flere skattefinansierede opgaver i kommuner og regioner med henblik på højere kvalitet og lavere priser. Vi vil fremlægge en plan for, hvordan flere opgaver kan sendes i udbud ved brug af måltal mv. Det er ikke afgørende, om offentligt ansatte eller privatansatte leverer de ydelser, som vi betaler for over skatten. Det er derimod afgørende, at danskerne får den bedst mulige service for deres penge."   - Det er positive takter. Vi glæder os til at se det udmøntet, siger Mette Rose Skaksen.   I dagens Børsen uddyber erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen tankerne bag regeringsgrundlaget, som dog endnu ikke indeholder måltal på området:   - Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at den offentlige sektor kan køre længere på literen. Populært sagt betyder det, at vi kan få mere service for de samme penge, siger ministeren og fortsætter:   - Der er flere udbud det første skridt på vejen, og med tiden vil man også kunne tage det næste skridt, som ville være udlicitering.   Læs mere på DI temaside med kommunefakta lige her  

Mest Læste

Annonce