Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Hammeren falder: Skattefar tager tre nye 'våben' i brug

Velfærd

21/4/21 8:22

Theis

Nu skal det være slut, fortæller Skatteministeriet tirsdag.

Folketinget har netop vedtaget at fordoble skatten på udbytter til virksomheder i skattelylande, ligesom virksomheder afskæres fra at få fradrag for betalinger, som sendes i skattely. Samtidigt opsiges dobbeltbeskatningsoverenskomsten med Trinidad og Tobago. Skatteminister Morten Bødskov er glad for de nye våben i kampen mod skattely. Det fortæller han i en pressemeddelelse tirsdag. 

Det skal hverken være nemt eller fordelagtigt at sende penge til skattelylande. Derfor har Folketinget netop vedtaget to lovforslag, der gør livet mere besværligt for de virksomheder, der benytter sig af skattely.  

”Regeringen vil slå hårdt ned på de virksomheder, der ikke vil betale deres fair del til fællesskabet og i stedet skumme fløden ved at sende pengene i skattely. Det er ikke alene unfair over for de virksomheder, der hver dag betaler deres skat og bidrager til fællesskabet. Det ødelægger også grundlaget for vores velfærdssamfund. I en række situationer fjerner vi derfor fradraget for de virksomheder, der vælger at føre penge ud af landet, ligesom vi væsentligt forhøjer skatten på de udbytter, der bliver udbetalt til skattely”, siger skatteminister Morten Bødskov.

De to såkaldte defensive foranstaltninger, som netop er vedtaget, skal bl.a. sikre, at danske virksomheder ikke kan få fradrag for de betalinger, der går til koncernselskaber i sortlistelandene, ligesom skatten på udbytter til moderselskaber og hovedaktionærer, der betales fra Danmark til sortlistelande, forhøjes til 44 pct.

Sættes i skammekrogen

Udover de to nye tiltag er der skabt hjemmel til at opsige dobbeltbeskatningsoverenskomsten med Trinidad og Tobago. Det skyldes, at landet igennem flere år har været på EU’s sortliste over skattelylande og ikke har gjort antræk til at ændre kurs.

Når dobbeltbeskatningsoverenskomsten ikke længere er i kraft, vil landet blive ramt af de to nye defensive foranstaltninger, som Folketinget netop har vedtaget.

”Det er naturligvis problematisk at have en dobbeltbeskatningsoverenskomst med lande, der havner på EU’s sortliste over skattelylande og nægter at ændre sig. Det skal tværtimod være dyrt og besværligt at havne på listen. Derfor er jeg glad for, at vi i dag har fået Folketingets opbakning til at opsige aftalen med Trinidad og Tobago. De hører til i skammekrogen”, siger skatteminister Morten Bødskov.

Lovforslagene blev vedtaget af et bredt flertal i Folketinget, og træder i kraft den 1. maj 2021, oplyser Skatteministeriet i pressemeddelelsen. 

Annonce