Se interaktiv udgave af kortet her: https://datawrapper.dwcdn.net/baTBi/3/. Foto: Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Se interaktiv udgave af kortet her: https://datawrapper.dwcdn.net/baTBi/3/. Foto: Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

I Vedbæk Sogn tjener de fem gange mere end i det fattigste sogn

Velfærd

06/4/21 8:26

Theis

Borgerne i Vedbæk tjener i gennemsnit 1,5 millioner kroner om året før skat, når de går på arbejde, mens gennemsnitsindkomsten for beskæftigede i Vollsmose Sogn er lidt mere end 300.000 kroner, viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Se oversigt med knap 2000 sogne i hele Danmark.

Borgerne i Danmarks rigeste sogn tjener i gennemsnit fem gange mere, når de går på arbejde, end borgerne i det fattigste sogn gør. Det viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, der på baggrund af indkomstdata fra Danmarks Statistik har undersøgt, hvad borgerne i 1998 sogne tjener i gennemsnit.

En gennemsnitlig beskæftiget i Vedbæk Sogn tjener 1.580.532 kroner om året før skat. Det står i kontrast til en gennemsnitlig beskæftiget i Vollsmose Sogn, der tjener 324.542 kroner om året før skat.

”De geografiske uligheder i Danmark er så store, at vi risikerer at miste vores forståelse for hinanden,” siger analytiker Sune Caspersen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

"Tallene afslører et Danmarkskort med lokalområder, hvor det er meget tydeligt, at de rige bor sammen i små enklaver,” siger Sune Caspersen.

Alle sogne i top-10 målt på gennemsnitlig indkomst for beskæftigede ligger i de nordsjællandske kommuner Rudersdal, Gentofte, Hørsholm og Lyngby-Taarbæk.

Store forskelle mellem naboområder

Det er ikke bare fra landsdel til landsdel, at der er store forskelle på, hvor meget man tjener. Flere steder i landet ser man store forskelle mellem sogne, der ligger i samme kommune.

I Danmarks vestligste sogn, Blåvandshuk, tjener de beskæftigede for eksempel i gennemsnit 519.769 kroner om året før skat. Få kilometer op ad den jyske vestkyst tjener de i Henne Sogn 379.194 kroner. Begge sogne ligger i Varde Kommune.

I den anden ende af landet i Rutsker Sogn på Nordvestbornholm tjener de 500.119 kroner. På den anden side af øen i Rø Sogn tjener de 351.554 kroner i gennemsnit.

”Forskellene er ikke bare store mellem de nordsjællandske enklaver og sociale boligområder i de store provinsbyer. Vi ser også store forskelle mellem områder tæt på hinanden inden for samme kommuner i hele landet,” siger Sune Caspersen.

Medianindkomsten (den typiske indkomst) for beskæftigede i sognet i toppen er 736.077 kroner, mens det i sognet i bunden er 314.485 kroner.

Se Danmarkskort og hent data her

(For sogneopdelt Excel-ark: Klik ”Hent data” i bunden af kortet og kommaseparér første kolonne)