Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kommune vil give ældre valget mellem hjemmepleje eller en uges charterferie

Velfærd

16/06/2023 14:31

Redaktionen

Hvad vil du helst have?

Vil du helst have en uge med rengøring og madordninger derhjemme, eller vil du hellere have en uges charterferie?

Det er det tilbud, Københavns Kommune til tilbyde ældre borgere denne sommer.

I den principaftale for kommunebudgettet for de næste to år, som blev vedtaget tidligere på måneden, står der nemlig, at man vil forsøge sig med charterferier på kommunens regning til ældre borgere.

Argumentet fra Københavns Kommunes beskæftigelses- og integrationsborgmester, Jens-Kristian Lütken (V) er, at kommunen på den måde giver de ældre noget valgfrihed og samtidig sparer penge på ældreplejen, når ældre borgere takker ja til rejsen.

Det skriver DR.

Ikke en ny idé

Hvis du synes, tanken om velfærdsrejser lyder bekendt, er det ikke helt forkert.

I år 2000 begyndte den daværende Venstre-borgmester i Farum, Peter Brixtofte, nemlig at sende pensionister afsted til for eksempel Gran Canaria og Lanzarote på kommunens regning.

To år senere blev velfærdsrejserne dog droppet, da borgmesteren blev afsløret i af have misrøgtet kommunens økonomi.

Det betyder dog ikke, at idéen ikke er værd at genoverveje, mener Jens-Kristian Lütken.

En del af læren fra velfærdsrejserne i Farum var nemlig, at det var med til at give de ældre borgere mere livskvalitet og bekæmpede ensomhed.

Forsker er skeptisk

Heidi Hesselberg Lauritzen, der forsker i hjemme- og sygeplejen hos Vive, er derimod skeptisk over for, om forslaget vil have en effekt på længere sigt.

Problemerne i hjemmeplejen forsvinder nemlig ikke af, at man sender et antal ældre borgere på ferie en uge - og så bliver de ældre ramt af de samme problematiske oplevelser, når de vender hjem.

Forslaget med velfærdsrejserne er et pilotprojekt, hvor man kan drage sig erfaringer om, hvorvidt det kan blive en god forretning for kommunen, ligesom man også vil tage med i overvejelserne, om det får en mere langvarig positiv effekt for de ældre borgere.

Mest Læste

Annonce