Se interaktiv udgave af kortet her: https://datawrapper.dwcdn.net/BK0rX/1/ .Foto: Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Se interaktiv udgave af kortet her: https://datawrapper.dwcdn.net/BK0rX/1/ .Foto: Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Ny undersøgelse: Økonomisk ulighed mellem tilflyttere

Velfærd

03/5/21 8:55

Theis

De rige flytter til København, Nordsjælland og Aarhus, mens dem med lave indkomster flytter til Lolland, Falster og mere sydlige og vestlige egne af Jylland. Det viser analyse af flyttemønstre i 2020 fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Se oversigt over kommuner.

I 2020 flyttede 1.430 nye indbyggere til Hørsholm Kommune. Tilflytterne i den nordsjællandske kommune har en gennemsnitlig indkomst efter skat på 408.372 kroner. Dermed var Hørsholm sidste år den kommune med landets rigeste tilflyttere.

I den anden ende af skalaen ligger Lolland Kommune, hvor 1.450 tilflyttere i gennemsnit har en disponibel indkomst på 201.448 kroner.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har i en ny analyse undersøgt danskernes flyttemønstre i samtlige kommuner i 2020 på baggrund af data fra Danmarks Statistik.

”Vi så sidste år en tendens til, at de rige flytter til Nordsjælland, København og Aarhus. Samtidig har dem, der flyttede til Lolland, Falster og mere sydlige og vestlige egne af Jylland, lave indkomster. Det forstærker tendensen af, at Danmark bliver mere og mere skævvredet,” siger analytiker Sune Caspersen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

”Når vi samtidig ser et boligmarked, hvor priserne på ejerboliger i og omkring de store byer er på himmelflugt, kan man godt blive bekymret for sammenhængskraften i vores samfund. Det bliver i højere og højere grad de rige, der bor i byerne og de fattige på landet,” siger Sune Caspersen.

  • I 14 kommuner havde tilflytterne i 2020 i gennemsnit en disponibel indkomst over 300.000 kroner. De ligger alle i hovedstadsområdet, Nordsjælland, Aarhus og på Fanø.
  • I 11 kommuner havde tilflytterne i 2020 i gennemsnit en disponibel indkomst under 230.000 kroner. De fleste af disse kommuner ligger på Lolland og Falster og i Syd- og Vestjylland.

Annonce