Ved at købe folkeaktier til enten 200, 500, 1000 og 5000 kr. har borgerne bidraget til at købe deres eget kulturshus

Samskabelse på folkeaktier: Eget kulturhus midt i byens centrum

Velfærd

18/11/2015 10:00

Kildevad

Borgerne i Tølløse har købt deres kulturhus i samarbejde med kommunen og en lokal aktør. Et eksempel på samskabelse der øger velfærden i lokalsamfundet og skaber lokal deltagelse

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Igennem det seneste år har en stor gruppe borgere i Tølløse arbejdet på at gøre en nedlagt bank i byens centrum til deres lokale kulturhus. Bygningen har tidligere huset Danske Bank og blev solgt for en halv million kroner. Nu har borgerne købt stedet for egne penge støttet af Holbæk Kommune og Sparekassen Sjælland.

"Det er virkelig et eksempel på samskabelse", mener Jesper Knudsen og Britt Rosenstand Hansen, der begge er engageret i den beboergruppe, som har været med til at skaffe midlerne til at købe bygningen.

Efter inspiration fra kulturhuset i Faxe Ladeplads, fik vi den idé at udbyde en række folkeaktier. Så her i 2015 har vi solgt aktier på 200, 500, 1000 og 5000 kroner.

"Interessen har været overvældende, og det lykkedes i løbet 10 måneder at skaffe 150.000 kroner lokalt. Hertil har kommunen ydet 150.000 kr. og Sparekassen Sjælland 200.000 kr., hvilket har betydet, at bygningen nu tilhører Fællesskab Tølløse, der fremover skal drive kulturhuset", fortæller de to engagerede borgere.

Foreningen Fællesskab Tølløse har omkring 350 medlemmer og er med til at sætte liv i pendlerbyen, der ligger kun en station fra Hovedstadsområdet. De har allerede holdt stor Sankt Hansfest, oprydningsdag i byens centrum, julemarked, cafeaftener og Post Danmark rundt fester, men med det nye kulturhus bliver der virkelig gang i byens centrum.

Her er mange visioner for det nye kulturhus, som udover at være rammen om det lokale kunst- og musikliv også skal rumme en café og ikke mindst aktiviteter for unge. Fx har man planer om en lokal lektiecafe, hvilket jo er et godt eksempel på samskabelse, hvor borger, frivillige foreninger og kommunen arbejder sammen.

Læs mere om samskabelse her

Holbæk Kommune er meget begejstret for, at borgerne i Tølløse selv har taget initiativ til at købe og drive deres eget kulturhus. ”Holbæk Kommune vil gerne støtte det størst mulige demokrati og sikre borgerindflydelse, der hvor det er muligt. Derfor er vi gået ind og har bidraget til købet af bygningen”, siger byrådsmedlem Ole Hansen, der er medlem Projektudvalget for Demokratieksperimentariet, som har været med til at bakke projektet op.

Målsætningen med demokratieksperimentariet er, at borgere, politikere og medarbejdere sammen skal udtænke og afprøve nye former for dialog, samarbejde og lokaldemokrati. ”Det er det, vi har gjort i dette projekt, og den gamle tanke med, at det var kommunen, der skulle eje og drive bygningerne er forældet. Frivilligheden er stærkere på den nye måde, når man selv maler, istandsætter og passer bygningen. Det giver et stærkere lokalsamfund”, siger Ole Hansen.

Om samskabelse

Ordet samskabelse er opstået i jagten på at udvide og udvikle vores velfærdmodel og se mulighederne i at få civilsamfund og det offentlige til at arbejde tættere sammen. Samskabelse handler om processer, hvor forskellige aktører i lokalsamfundet sammen udvikler ny velfærd. Idéen er, at aktørerne i fællesskab finder frem til kernen i en lokal udfordring og sammen forsøger at finde en løsning. Initiativer til samskabelsesprocesser kan komme fra alle parter og bygger på engageret og frivillig deltagelse.

Vil du gerne lade dig inspirere, så klik ind på www.tollosekulturhus.dk eller www.fællesskabtølløse.dk. Er du nysgerrig og gerne vil vide mere om samskabelse, så kan du fx starte her.

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.