Udlandet inspirerer og motiverer: Professionshøjskole sender studerende til Holland

Velfærd

23/5/16 9:49

Professionshøjskolen Absalon

Studieophold i udlandet øger studerendes motivation og inspirationen under studierne. University College Sjælland vil øge interessen for udveksling, så antallet af studerende, der rejser ud i løbet af studiet, vokser fra de nuværende 12 procent.

"Det er utroligt så forskellige institutionerne er. I børnehaverne er de kun til de er fire år, og herefter deles de op i skolerne. Jeg mødte et par tvillinger, hvor den ene gik i en skole for kloge, mens den anden gik i en skole for de mindre kloge. I Danmark ville man have sat dem i samme klasse. Socialt synes jeg, at turen var en succes, men selv om jeg fik nogle gode venner, så kunne jeg godt have tænkt mig mere tid til at lære dem at kende. Men det får jeg måske mulighed for at prøve senere, for jeg vil gerne af sted på et længere ophold." 

Sådan fortæller Simone Stenfors Nielsen om det udvekslingsophold, som hun har været på under sin uddannelse på University College Sjælland.

Mere international udveksling et af de mål, som UCSJ har sat sig i sin nuværende handlingsplan. 12 procent af de studerende på UCSJ rejser ud i løbet af deres studie, men det viser sig, at kortere udvekslingsforløb kan give mod på mere.

UCSJ University College Sjælland

Professionshøjskolen Absalon hed tidligere University College Sjælland. Skolen er redaktør for eget indhold på DenOffentlige, og deler viden om uddannelse, herunder bl.a digital læring.

Læs mere mere fra Absalon her

Motivationen kan eksempelvis komme fra det løbende samarbejde, som UCSJ har med Windesheim Universitetet i Holland. Sammen har parterne i en årrække kørt en gensidig udveksling af pædagogstuderende med ca. 14 dage i udlandet og ca. 14 dage som værter i hjemlandet.

I sidste uge havde uddannelsen i Roskilde og Vordingborg fået besøg af 20 studerende, der skulle lære om dansk pædagogik og besøge danske institutioner, ligesom de skulle følge danske studerende i praktik. De fik desuden almindelig undervisning i fag, der kunne udvide deres horisont i øvrigt – eksempelvis fik de et indblik i, hvordan vi anvender teknologi som robotter og 3D-printere til læring og pædagogisk arbejde.   Dansk udbytte Værterne i Danmark er danske studerende, der for kort tid siden var på et lignende ophold i Holland, hvor de lærte om hollandsk pædagogik og læring ved besøg på skoler, institutioner og uddannelsesinstitutioner.   Desuden deltog danskerne i en del forskellige forelæsninger, blandt andet var de med på nogle internationale dage på Windesheim, hvor de fik indblik i pædagogisk arbejde på børnehjem i Peru. En anden workshop på dagen handlede om mobning på nettet, som de gør meget ud af at forebygge i Holland. Mere traditionelt var der også andre former for input – fx fra talepædagoger, der gav et indblik i, hvordan denne profession håndteres i Holland. 

Eneste omkostning ved opholdet var eget forbrug af mad - samt benzin til fælleskørsel. Overnatningen kostede også lidt. Den foregik i et feriecenter, hvor der var mulighed for at lave mad – og for at gå i badeland, hvis der var tid. I alt kostede det cirka 1500 kroner alle nætter overnatningen - og da de studerende selv lavede mad, var den udgift som i Danmark. 

  Skal udvikles Både de hollandske og danske studerende viser stor tilfredshed med projektet, og det typiske svar fra de danske studerende er, at projektet har givet dem mod på at tage et semester i udlandet - eller arbejde i udlandet.   Derfor er det nu planen fortsat et udvikle og tilbyde udvekslingen. Til efteråret tilbydes det igen med nye hold af studerende fra begge lande. Desuden er der indgået aftale om lignende udvekslinger mellem de to uddannelsesudbyderes sygeplejeuddannelser.   På pædagogstudiet har man mulighed for at tage to praktikker i udlandet, ligesom man må tage undervisningsmoduler i andre lande. Det kan godt lade sig gøre at finde relevante moduler på engelsk.   Du kan læse, hvad de studerende synes om opholdet ved at klikke her  

Annonce