Værdifulde indspark til ny strategi
For Dansk Design Center var det en klar gevinst at få fem dages besøg af Kristina Dienhart fra Odense Kommune, da Center for Offentlig Innovation arrangerede Innovationspraktik i 2015.
”Kristina kom ind og var meget reflekteret i forhold til vores emnefelt, og hun forholdt sig super åbent, positivt og konstruktivt kritisk til det, vi lavede,” siger COO Sune Knudsen, der fungerede som praktikvært hele ugen.
Eksempelvis fik Sune Knudsen værdifulde indspark til arbejdet med centrets nye strategi, som var på plakaten netop i den uge, hvor praktikken fandt sted.
”Men det, vi mest af alt har fået ud af det, er, at vi nu har en rigtig god kontakt til Kristina, som arbejder med ting, som ligger tæt på det, vi arbejder med – bare i en kommune.”
Kontakten har bl.a. ført til, at Kristina Dienhart har involveret Dansk Design Center i et udbud, hvor kommunen skulle hyre et designbureau, og at hun skal på besøg hos Dansk Design Center igen som deltager på en workshop om offentlig udvikling og design.
Derudover regner hun med, at der bliver et samarbejde mellem Dansk Design Centers platform for Designbyer og Smart City Odense, som hun er programleder for.
Fluen på væggen gav gevinst for begge parter
Forud for praktikken havde de to parter afstemt forventninger over telefonen og aftalt, at Kristina Dienhart ikke skulle føres gennem et særligt program, men blot glide ind i hverdagen.
”Det betød, at vi ikke skulle afsætte en masse ekstra ressourcer. Vi er en lille organisation og syntes, innovationspraktikken var en god idé, men kunne ikke afsætte en medarbejder i en hel uge,” siger Sune Knudsen.
Samtidig var det netop inddragelsen af praktikanten i hverdagen, der gav værdi, når Kristina Dienhart spurgte ind og kom med forslag.
”Vi fik et udefrakommende blik på dagligdagen, som gav anledning til gratis refleksion,” siger Sune Knudsen.
Også Kristina Dienhart passede det strålende, at hun skulle være flue på væggen.
”Det var næsten hele styrken i det, for det er dér, man får indsigter i hverdagen, som kan spejles op mod vores praksis derhjemme,” siger hun.
”For mig kom refleksionerne især gennem det at deltage på møder i huset eller med kunder og ved samtaler over frokosten. Jeg kunne jo bare læse et notat eller en projektplan, hvis jeg kun ville have noget information.”
Ligeværdig relation er vigtig
Indimellem opstod naturlige pauser, når Sune Knudsen havde noget på programmet, som praktikanten ikke kunne inddrages i. Men dem brugte Kristina Dienhart bl.a. på at fylde halvanden notesbog med observationer og tanker.
”Det er en god måde at få reflekteret over, hvad man lige har mødt, hvad der undrer og hvad man kan tage med hjem,” siger hun.
For Sune Knudsen var det i de situationer afgørende, at forventningerne var grundigt afstemt, så han kunne ”være stille og rolig i værtsrollen” og hvile i, at Kristina Dienhart fik det ud af ugen, hun var kommet efter.
Derfor er det også hans råd til andre potentielle praktikværter at huske at forventningsafstemme grundigt på forhånd.
”Og så skal man huske at invitere praktikanten til at bringe sit eget i spil og tænke på praktikken som en ligeværdig relation. Praktikanten er ikke en gæst, man skal servicere og fylde en masse på. Derimod skal man give rum til, at vedkommende kan bidrage med sine refleksioner.”
COI's Innovationspraktik 2016 er nu åben for tilmelding. Se mere her: www.coi.dk/ipraktik