Spredning får turbomotor: Sådan kan de gode ideer vandre

Ledelse

01/03/2016 09:33

Paul Sauer

73 % af de offentlige innovationer er kopier eller tilpasninger af andres løsninger. COI lancerer derfor Spredningsguiden, som skal gøre det lettere for offentlige medarbejdere at dele og genbruge hinandens innovationer.
 

Center for Offentlig innovation (COI) lancerer nu Spredningsguiden, som gør det lettere at dele og genbruge innovation. Guiden giver et overblik over spredningsforløbet og indeholder dialogværktøjer, som understøtter strukturerede samtaler mellem dem, der har udviklet løsninger og dem, der ønsker at genbruge disse løsninger.

Centerleder Pia Gjellerup fra COI siger: ”På vores vej rundt i landet oplever vi stor vilje til at dele egne løsninger med andre og til at genbruge andres løsninger. Nogle løsninger kan kopieres direkte, mens andre skal tilpasses for at kunne virke nye steder. I begge tilfælde kræver det en systematisk dialog. En dialog, som Spredningsguiden understøtter”.

Genbrug betaler sig

Vi får alle mere for skattekronerne, når innovation spredes. De offentlige arbejdspladser, der genbruger andres løsninger, kan springe blindgyderne over, spare udviklingsomkostninger og nå hurtigere til effekt. Og de offentlige arbejdspladser, der deler deres egen løsning med andre, kan forbedre den, når de lærer af at se, hvad andre tilfører eller fjerner fra løsningen, hvilke målgrupper de bruger den til osv.

”I en tid, hvor staten, kommunerne og regionerne skal vende hver en krone, har vi ikke råd til at overse det enorme potentiale, der ligger i spredning af innovation. I den offentlige sektor har vi ikke bare mulighed for at dele forretningshemmeligheder med hinanden. Vi har pligt til det. Men heldigvis er det en af de pligter, der både er givende og sjove” siger Pia Gjellerup.

Få en introduktion til guiden

Guiden findes på www.coi.dk/spredningsguiden, hvor der også ligger en kort introvideo. Guiden er relevant for alle offentlige medarbejdere og ledere, der ønsker at arbejde systematisk med spredning af innovation.

COI tilbyder at komme ud på din arbejdsplads og introducere guiden på en to timers workshop. Kontakt Monica Andersen, [email protected], 61 81 31 03, eller Majken Præstbro,[email protected], 61 81 31 04, hvis det har interesse.

Tyvstartere er i gang

To hold ’tyvstartere’ fra Region Sjælland, Roskilde Kommune og NaturErhvervstyrelsen er allerede i gang med at arbejde med Spredningsguiden. Læs om deres arbejde her: coi.dk/nyheder/2016/tyvstartere

 

Mest Læste

Annonce