Forskere afslører den mørke kerne i vores personlighed

Ledelse

24/10/18 9:18

Nick Allentoft

Ni mørke personlighedstræk er forbundet med hinanden, siger danske og tyske forskere.

Er du villig til at tage et slag, hvis det betyder, at nogen, du ikke kan lide, får to?

Hvis du svarer ja på den slags spørgsmål, er der større risiko for, at du har en grundlæggende usympatisk personlighed. Det skriver Videnskab.dk, hvor du også kan teste dig selv.

Nyhedsbrev 2

100.000 mennesker læser med hver måned. Skal du være den næste? 

Prøv os! Bestil vores nyhedsbrev - og få automatisk artikler, debat og konstruktiv viden om velfærdssamfundet.

Det er gratis 

Usympatiske personlighedstræk, som for eksempel egoisme, ondskabsfuldhed eller psykopati, er, på trods af at være forskellige, meget tæt koblet sammen i en fælles mørk kerne, viser et nyt studie.

Det vil sige, at hvis du har ét mørkt personlighedstræk, er der meget stor sandsynlighed for, at du også har adskillige andre.

»I princippet betyder det, at folk, der lyver, også har tendens til at snyde, prale og være sadistiske,« siger Ingo Zettler, professor MSO ved Institut for Psykologi på Københavns Universitet. Han er en af forskerne bag det nye studie.

Den mystiske, mørke kerne, som de negative karaktertræk stammer fra, er blevet døbt D-faktoren af forskerne bag det nye dansk-tyske studie. Det står for ‘the dark factor’ eller ’den mørke faktor’ på dansk.

D-faktoren er et slags underliggende personlighedstræk, som betyder, at du er tilbøjelig til at opføre dig skidt.

»Derfor giver det ikke så meget mening at skelne imellem forskellige mørke personlighedstræk, når man skal forstå, hvor forskellige former for etisk, moralsk og socialt tvivlsom opførsel stammer fra,« siger Ingo Zettler.

D-faktoren består af tre aspekter:

1. Du stræber efter at opnå mest muligt. For eksempel lykke, status, penge eller lignende.

Bliv redaktør for dit eget indhold

DenOffentlige bliver skabt sammen med dig, der tager medansvar for samfundets udvikling. Vi kalder os for et mediefællesskab og du kan være med. Bliv medlem af fællesskabet og vær med til at præge samfundets udvikling gennem debat, videndeling, cases og nyheder. Kontakt os for at høre mere.

Du kan læse endnu mere om hvordan vi virker her.

2. Det gør du på bekostning af andre mennesker. For eksempel ved at stjæle, snyde eller påføre andre skade eller smerte.

3. Du retfærdiggør din opførsel ved for eksempel at tænke, at du er mere værd end andre, eller at alle opfører sig eller burde opføre sig ligesådan.

»Hvis du har en høj D-faktor, er du typisk en person, der går nådesløst efter dine egne mål og er ligeglad med, at de påvirker andre negativt, eller også gør du det decideret for at skade andre. Samtidig er du overbevist om, at din opførsel er retfærdig,« opsummerer Ingo Zettler.

Selvom evolutionsforskere har fundet, at du kan opnå stor succes i samfundet, hvis du har de tre ovennævnte personlighedstræk i den mørke triade, er succesen som regel kortsigtet.

Det fortæller professor Henrik Høgh Olesen fra Psykologisk Institut på Aarhus BSS - School of Business and Social Sciences.

Det skyldes især, at andre hurtigt vil opdage, at du ikke er til at stole på, fortæller forskeren.

»I en mindre gruppe vil dårlig opførsel rygtes og blive straffet, hvis du er kynisk og behandler andre dårligt. Du kan føre det tilbage til aberne, for selv aber er afhængige af alliancer med andre. Er du kold, kynisk og selvberoende, så bliver du smidt ud,« siger Henrik Høgh-Olesen, som har forsket i abers personlighedstræk og evolutionspsykologi.

 

Mere hos Videnskab.dk
Kan en psykopat selv gøre for det?

Tips: Sådan træner du din empati

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.