Vil finde løsninger efter årelang debat: Nu mødes ministre og organisationer om unfair konkurrence

Kommuner skal ikke konkurrere med private om job, mener tre ministre, der tager debatten i dag. Det gør vi heller ikke, mener Kommunernes Landsforenings formand, Martin Damm. DI fremlægger eksempler.

Det offentlige skal slet ikke gå private virksomheder i bedene. 
 
Det siger erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) og bakker Dansk Industri (DI) op i, at offentlige aktører stjæler opgaver fra private virksomheder. 

- Jeg er meget bekymret over, at man som offentlig virksomhed tager opgaver fra private. Det stjæler arbejdspladser. Man bruger skatteborgernes penge helt forkert, siger Brian Mikkelsen. 

Han møder fredag DI, KL og Danske Regioner sammen med økonomiminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) og innovationsminister Sophie Løhde (V).  Her skal man diskutere, om kommunerne træde rind på områder, hvor de private virksomheder agerer. 
 
 
Kritikken går eksempelvis på, at Københavns Kommune udlåner cykler, skønt firmaer udlejer cykler. Andre kommuner har gartnere i konkurrence med private gartnerier, påpeger erhvervsministeren. 
 
- Vi må lave lovgivning. Det støder mig, at kommuner laver genbrug, når Røde Kors samler tøj og har mange aktiviteter. Nogle kommuner samler og sælger tøj. Det skal de ikke have lov til. Det er da helt hul i hovedet, mener Brian Mikkelsen. 
 
Brian Mikkelsen mener, at kommunernes aktiviteter udgør et stort problem.
 
- Der er nogle principper i, at kommuner driver genbrug med videresalg af affald og elektronik, som vi har afleveret gratis. Private virksomheder skal selv tjene penge, siger Brian Mikkelsen.
 
- Man skal ikke bruge skatteborgernes penge på at udkonkurrere private virksomheder. Det er en meget, meget vigtig principiel sag.
 
Spørgsmål: - Men kommuner må ikke lave private virksomhed efter kommunalfuldmagten?
 
- Det er ikke nok. Det kan vi jo se. Nogle kommuner udvikler it-løsninger, siger Brian Mikkelsen.

98 kommuner omsætter årligt for 230 milliarder kroner. Men de tjener kun 300 millioner kroner på "indtægtsdækket virksomhed".  Det er "mindre end et hår i suppen", mener Kommunernes Landsforenings formand, Martin Damm (V). 

KL: Kommuner stjæler ikke arbejde fra private
Kommuner tager ikke opgaver fra private virksomheder. Og det skal de heller ikke gøre: Kommunerne skal ikke drive privat erhverv, siger Kalundborgs borgmester, Martin Damm (V), som er formand for Kommunernes Landsforening (KL). Han er uenig med Dansk Industri (DI), som kritiserer kommunerne for at stjæle opgaver fra private firmaer. 
 
- Det udgør mindre end et hår i suppen. Det er stort set ubetydeligt, dét, der foregår i kommunerne. Omfanget er minimalt. Det er helt nede i bagatelafdelingen, siger Martin Damm.
 
I 11 år har kun ti klaget til det kommunale tilsyn, og fem blev afvist. 98 kommuner omsætter årligt for 230 milliarder kroner. Men de tjener kun 300 millioner kroner på "indtægtsdækket virksomhed", påpeger KL's formand.
 
Nogle kommuner sælger én gang årligt brænde fra træer, som de skal fælde efter storme. Desuden beskæftiger kommuner udviklingshæmmede borgere i socialøkonomiske virksomheder, siger Martin Damm.
 
- Kommuner skal ikke drive privat erhvervsvirksomhed og udkonkurrere private firmaer. Det er vi ikke sat i verden til. Vi skal drive offentlig virksomhed, siger KL's formand.
 
DI mener, at kommunerne kan tilbyde service billigere, end det reelt koster. Kommuner kan se bort fra udgifter til de ansattes kontorarbejdsplads.
 
- Det er afgørende, at vi får sat hegnspæle op for, hvilke aktiviteter den offentlige sektor skal udøve for skatteborgernes penge, siger DI's direktør Tine Roed.
 
- Og det er selvfølgelig helt afgørende, at man ikke udkonkurrerer private virksomheder for skattepenge, de selv har betalt.
 
/ritzau/
 
Emneord: OPS, Offentligt privat samarbejde, Konkurrenceudsættelse, Konkurrence, Martin Damm, Kommunernes Landsforening, Simon Emil Ammitzbøll, Brian Mikkelsen, Sophie Løhde, Dansk Industri, OPS Avisen nr. 2
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

5 seneste job

TILMELD NYHEDSBREV

Få også tema-nyhedsbrevene:

Læs også