Forside Hus og have Køkkenekspert med opråb: Dette SKAL du have styr på i...

Køkkenekspert med opråb: Dette SKAL du have styr på i køkkenet

karklud, rengøring
yackers1/Shutterstock

Det er centralt for at holde god hygiejne i køkkenet.

Lige nu læser andre

Køkkenet er det sted i hjemmet, man bør være allermest opmærksom på, når det kommer til hygiejnen. 

Det er nemlig her, hvor fugt, madvarer og travlhed mødes flere gage om dagen, og hvor dårlig hygiejne kan resultere u sygdom og maveonde.

Der er dog nogle områder i køkkenet, der fortjener mere opmærksomhed end andre. 

Det fortæller mad- og drikkefaglig rådgiver Jostein Medhus og Seniorforsker Solveig Langsrud til det norske medie Klikk.

Sidstenævnte peger på, at klude fortjener særlig opmærksomhed. En fugtig klud kan rumme store mængder bakterier, hvis den ikke når at tørre mellem opgaverne. 

Læs også

Valget bør falde på materialer der tørrer hurtigt, kluden skal skylles grundigt efter brug og hænges frit, så luften kan cirkulere. 

Kontakt med råt kød, jord, kæledyr eller opkast udløser øjeblikkeligt skift og efterfølgende vask ved mindst tres grader. 

En almindelig vask i håndvasken er altid nødvendig, inden næste arbejdsgang i køkkenet.

Opvaskebørster tørrer hurtigere end klude og samler derfor færre bakterier. En grundig skylning og mulighed for at dryppe af er tilstrækkeligt i det daglige. 

Kontakt med risikofyldte rester kan håndteres ved at give børsten en tur i opvaskemaskinen.

Læs også

Viskestykker bliver ofte overset, selv om de berører glas og bestik. Udskiftning et par gange om ugen er et minimum i små husholdninger. Større familier eller lange madsessioner kræver hyppigere skift. Hurtig tørring er afgørende, derfor skal viskestykker hænge frit og ikke klemmes inde bag redskaber.

Et andet område, man bør være opmærksom på, er hvordan man vasker service op. 

Bestik bliver renest i opvaskemaskinen, når skaftet vender ned i kurven. Skarpe knive er undtagelsen af hensyn til sikkerheden. Glasset i skabet bør vurderes efter brugsmønster. Sjældent brugte glas kan stå med åbningen ned for at begrænse støv. Vådt glas skal tørres eller stilles på et rent håndklæde, ellers kan der opstå gråslør og ubehagelig lugt.

Grydelapper opsamler nemt fedt og melrester. Vask er på sin plads, når snavs kan ses, eller når lapperne er håndteret med urene hænder.

Skærebrætter kræver fast vedligehold. Rengøring efter brug og tørring på højkant forhindrer fugt mellem flader. Et bræt med dybe ridser eller tydelig misfarvning bør udskiftes. 

Læs også

Et massivt træbræt kan fornyes hos en forhandler med planhøvl, og en nat med groft salt på overfladen kan løfte rensningen. 

Ads by MGDK