Ældre får blev i stedet for toiletbesøg

Velfærd

14/12/2015 12:03

Nick Allentoft

Andelen af ældre, der må besørge i ble, er stærkt stigende, skriver Politiken. KL foreslår flere hænder på området mens Ældresagen kalder det en advarsel til politikerne.
  Det sker oftere og oftere, at ældre på plejehjem må bruge ble, når de skal forrette deres nødtørft. Det skriver Politiken der i samarbejde med fagforeningen FOA har foretaget en større undersøgelse.   Ifølge avisen svarer mere end hver tredje adspurgte medarbejder på et plejehjem, at det sker dagligt eller en til flere gange om ugen, at ældre går for længe med ble. En tredjedel oplever det samme, når det kommer til at hjælpe beboere med at komme på toilettet, men hvor der i stedet må henvises til at bruge en ble.

Læs alt om Lotte-sagen

- Det er ikke i orden at henvise til at bruge en ble, hvis personen ønsker at komme på toilettet med hjælp, siger sektorformand i FOA Karen Stæhr til Politiken om undersøgelsesresultaterne.

Undersøgelsen viser samtidig, at antallet af medarbejdere, der oplever at ældre går for længe med ble eller ikke kan få hjælp til at komme på toilettet, er fordoblet siden den seneste undersøgelse i 2013. Halvdelen af de adspurgte fortæller, at de mener, at forudsætningerne for at yde en tilfredsstillende pleje er gode eller meget gode. Det er et skarpt fald fra undersøgelsen i 2013, hvor to tredjedele svarede det samme.   Hos Venstre finder Sundheds- og ældreminister Sophie Løde resultaterne utilfredsstillende og konkluderer, at "noget ikke hænger sammen". Undersøgelsen er foretaget at Politiken Research i samarbejde med FOA. 1400 medarbejdere på plejehjem fordelt på 97 kommuner har svaret.   KL: Tør ble og værdighed til ældre kræver flere hænder Hvis kommunerne skal problemet til livs med plejehjemsbeboere, der alt for ofte går med våd ble, kræver det flere hænder til plejen.   Det fastslår næstformanden i Social- og Sundhedsudvalget i KL, Anne Møllegaard Mortensen (DF), i kølvandet på en rundspørge fra Politiken Research og FOA. Den viser, at mere end hver tredje medarbejder dagligt eller én til flere gange om ugen oplever, at beboerne går alt for længe med våd ble, fordi der ikke er tid til at hjælpe vedkommende på toilet eller skifte bleen.   - Kommunerne har brug for flere hænder til at hjælpe deres ældre mennesker, siger Anne Møllegaard Mortensen.   Den enkelte kommune bestemmer selv, hvordan den vil prioritere pengene fra den ekstra værdighedsmilliard, der er blevet sat af på næste års finanslov. Men for overhovedet at få del i pengene kræver det, at kommunerne fremover skal formulere en værdighedspolitik, hvor kommunen beskriver sine værdier og prioriteringer på området.

- Det er i denne politik, at kommunerne får sat nogle retningslinjer for, hvordan de vil bruge pengene. Her er det afgørende, at der er nok hænder, siger næstformanden i Social- og Sundhedsudvalget.

- Jeg synes, det er beskæmmende, at der stadig bliver skrevet historier om våde bleer. Jeg håber derfor meget, de enkelte kommuner vil prioritere nogle flere hænder, tilføjer hun.   Ældre Sagen: Våde bleer er et advarselstegn til politikerne Der er behov for, at kommunerne bruger værdighed som et pejlemærke i ældreplejen i stedet for at tænke i kroner og øre.   Sådan lyder reaktionen fra Ældre Sagen på baggrund af en rundspørge fra Politiken Research og fagforeningen FOA, der viser, at plejehjemsbeboere hyppigt går med våde bleer for længe.   - Det her er et kæmpestort, rødt advarselstegn til politikerne, der viser, at hele ældreområdet er forsømt, siger underdirektør i Ældre Sagen Michael Teit Nielsen.   - Selv et barn kan forstå, at det er uværdigt at sidde med en våd ble, understreger han.   Ifølge Politiken svarer mere end hver tredje adspurgte medarbejder på et plejehjem, at det sker dagligt eller én til flere gange om ugen, at ældre går for længe med en våd ble.   En tredjedel oplever det samme, når det kommer til at hjælpe beboere med at komme på toilettet, men hvor der i stedet må henvises til at bruge en ble.   Michael Teit Nielsen betegner den såkaldte værdighedsmilliard, der er blevet afsat på næste års finanslov, som "en økonomisk gulerod" for kommunerne.    - Men det vigtigste bliver, at kommunerne nu skal forklare og forsvare, hvordan de vil levere en værdig omsorg, siger han med henvisning til, kommunerne hver især skal formulere en værdighedspolitik for at få del i pengene.   Ældre Sagen peger især på normeringen som et af de punkter, hvor pengene skal bruges til forbedringer.   - Personalenormeringen er et af de steder, hvor der er brug for at fokusere, siger han.   Michael Teit Nielsen bakkes op af KL, der ligeledes peger på behovet for flere hænder.   - Jeg synes, det er beskæmmende, at der stadig bliver skrevet historier om våde bleer. Jeg håber derfor meget, de enkelte kommuner vil prioritere nogle flere hænder, siger næstformanden i Social- og Sundhedsudvalget i KL, Anne Møllegaard Mortensen (DF).   De seneste to år har Folketinget årligt bevilget en ekstra milliard til pleje af de svage ældre. Alligevel svarer flere ansatte på plejehjemmene end for to år siden, at de ofte ikke har tid til at skifte beboernes ble. Samtidig svarer færre end for to år siden, ar de har gode eller meget gode muligheder for at yde værdig pleje, skriver Politiken.   /ritzau/

Mest Læste

Annonce