Foto: Gjensidige
Foto: Gjensidige

1 af 3 danske bilister gør det - dårlig bilvane kan ende med at koste dig din bil

Bil og motor

05/02/2024 14:29

J. Bøgen

Du risikerer, at forsikringen ikke dækker.

Selvom det har været mildt vejr de seneste uger, er der frostgrader og sne på vej igen, ikke mindst hen mod slutningen af ugen.

Og et snedækket landskab og lave temperaturer betyder også, at rigtig mange danskere tyer til en dårlig vane, der kan ende med at koste dem dyrt.

Ifølge en undersøgelse fra sidste år har hver tredje dansker nemlig efterladt sin bil i tomgang med nøglen siddende i tændingen, og selvom det kan være rart at komme ud til en varm bil, eller at det er bekvemt ikke at slukke for motoren på et kort stop, så stiller man sig selv i en rigtig ærgerlig situation, hvis uheldet er ude, og bilen bliver stjålet.

Undersøgelsen er lavet af Kantar Gallup for Gjensidige.

Kender ikke risikoen

Er man udsat for et biltyveri mens nøglerne sidder i tændingen, dækker forsikringen nemlig ikke tyveriet, og som bilist står man derfor selv med de udgifter, der er forbundet med et nyt bilkøb.

Desværre viser undersøgelsen også, at mere end hver fjerde dansker ikke er klar over, at man potentielt står med en regning på flere hundredetusinde kroner som uforsigtig bilist.  

For skadedirektør i Gjensidige, Henrik Sagild, er tallene ikke overraskende, og han opfordrer til, at bilister er mere varsomme med at efterlade deres biler i tomgang. 

“Vi har gennem flere år undersøgt netop dette problem, og vi kan se, at det er en konstant udfordring, at folk efterlader deres bil i tomgang, men i lige så høj grad, at mange slet ikke er klar over, hvordan det stiller dem i forbindelse med et eventuelt biltyveri,” siger han og fortsætter:

“Nogle gange må man vægte sund fornuft højere end komfort, og det her er et godt eksempel på dette. Det er rart med en varm bil, eller bekvemt ikke at slukke motoren, når man skal ind på tanken, men den potentielle konsekvens i tilfælde af et biltyveri gør, at det simpelthen ikke er det værd. Så sluk motoren og tag nøglen med,” lyder rådet fra Henrik Sagild.  

Det viste undersøgelsen

Har du nogensinde forladt en bil (så den var ude af syne) i tomgang eller med nøglen i tændingen? 

Ja, i kort tid i egen indkørsel/på min private grund - 30 procent 

Ja, i kort tid på en tankstation - 2 procent 

Ja, i kort tid på offentlig vej foran mit hjem - 5 procent 

Ja, i kort tid på parkeringsplads foran butik - 1 procent 

Ja, i længere tid et af ovenstående steder - 2 procent 

Ja, andet - 2 procent 

Nej - 62 procent 

Ved ikke - 1 procent 

Hvordan tror du, at forsikringen dækker, hvis din bil bliver stjålet, mens den er efterladt ude af syne med nøglerne i tændingen? 

Forsikringen dækker som hvis bilen bliver stjålet i aflåst tilstand og uden nøgler i tændingen - 4 procent 

Forsikringen dækker som normalt, men erstatningen reduceres - 5 procent 

Forsikringen dækker ikke - 71 procent 

Andet, notér - 1 procent 

Ved ikke - 19 procent

Undersøgelsen er foretaget blandt 1.711 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år af Kantar Gallup for Gjensidige i november og december 2022.  

Mest Læste

Annonce