Kunstnerråd: Mærkværdige spareøvelser på kunst og kulturområdet

Kultur

02/10/18 6:49

Nick Allentoft

I en tid hvor store mediegiganters mainstreamprodukter udfordrer danskproduceret kunst og kultur og public service kan DRs prioriteringer synes mærkværdige, skriver Dansk Kunstnerråd.
Det var under stor mediebevågenhed da den længe ventede (eller frygtede) public service kontrakt, som sætter rammerne for DR’s virke for perioden 2019-2023,  lå klar i sidste uge..

Kontrakten gælder fra 1. januar 2019 til udgangen af 2023.  I hvert fald på det nuværende papir.

Senest til juni 2019 er der folketingsvalg, og det er nu op til den kommende regering at afgøre om det smalle medieforlig og også rammerne for publicservice kontrakten skal genforhandles. For Dansk Kunstnerråds side er det meget svært at forestille sig hvordan et DR med 375-400 færre ansatte ikke får synlige konsekvenser for kvaliteten i dansk produceret kunst og kultur og public service.

Følgende kvalitetsbårne og hørbare musikkanaler nedlægges: P6 Beat, P7Mix og P8Jazz. Programmer, som har et kunstnerisk kvalitetsindhold indenfor genrer hvor målgruppen i forvejen ikke er bred. Det er kanaler som disse der er med til at sikre at man går i dybden og bredden. Det er kanaler som disse, som bidrager til at dyrke talenterne i Danmark – og bringer inspiration fra nær og fjern, fortid og nutid.

I en tid hvor store mediegiganters mainstreamprodukter udfordrer danskproduceret kunst og kultur og public service kan prioriteringen synes mærkværdig. Vi skal vel netop dyrke det kunstneriske, mangfoldigheden, musik med rødder lokalt – med globalt potentiale.

Måske er udfordringen med den nye public service kontrakt ligeså meget at public service defineres ensidigt som noget essentialistisk kristent med rødder i ”den kristne kulturarv” – som det indledningsvist præciseres:

”Det skal i DR’s programflader og platforme være tydeligt , at vort samfund bygger på folkestyre og har sin rod i kristendommen”.

For en fri kunstnerisk udfoldelse i Danmark kan intet være mindre relevant end en sådan forhåndsindsnævring af inspirationskilderne.

Når DR skal udarbejde en public service redegørelse hedder det sig endelig, at det skal fremgå hvilken indsats DR laver indenfor den ”danske kultur og kulturarv".

Dansk kultur sidestilles her med kulturarven – ikke med ny kunst og kultur produceret i Danmark.

Man efterlades m.a.o. med indtrykket af en public service kontrakt, som har for megen fokus på at give instrukser om hvad der var dansk og for lidt fokus på al den kunst og kultur, som skabes og produceres i Danmark. Det er måske der problemet ligger. At DR’s rolle (også i fremtiden) burde være at værne og fremme dansk produceret kunst og kultur, som samler os fra Gedser til Skagen, uanset hvilke rødder vi har – uanset hvor mange sprog vi måtte tale eller hvor international vores familie er.

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.