Lønmodtagernes svar på spørgsmålet: Jeg er bekymret for, om flygtninge, der bliver ansat på min arbejdsplads, vil erstatte nogle af de nuværende ansatte? (Andel i pct.)

Lønmodtagere splittede om flygtninge i job

Velfærd

10/02/2016 14:41

Nick Allentoft

Jo længere uddannelse, jo mindre er frygten for at flygtninge napper jobbet, viser ny undersøgelse fra FTF. Næsten hver anden lønmodtager mener dog, at der på arbejdspladsen er opgaver, som flygtninge kan udføre.
Godt halvdelen af lønmodtagerne - 46 pct. - mener, at deres arbejdsplads har arbejdsopgaver, som en flygtning kan udføre.   ”Det er en glædelig nyhed. Der er i dag et uudnyttet potentiale for at få flere flygtninge i job. Vi må alle blive bedre til at se mulighederne og være åbne for de mange nye mennesker, der kommer til vores land. Det gælder især virksomhederne, som må til at tage et større ansvar. De nye tal viser, at mange lønmodtagere godt kan se mulige arbejdsopgaver til flygtninge på arbejdspladserne,” siger Bente Sorgenfrey, formand for FTF, der repræsenterer 450.000 offentligt og privat ansatte. 

Integration - det væsentlige

Vi samler alle væsentlige historier om integration på denne tema-side

Lønmodtagernes repræsentanter indleder torsdag de såkaldte trepartsforhandlinger, der skal gøre det nemmere for flygtninge og asylansøgere at komme ind på arbejdsmarkedet. FTF har som optakt fået lavet en undersøgelse af lønmodtagernes holdninger til flygtninge. Den viser, at cirka hver tredje lønmodtager er bekymret for, at flygtninge i fremtiden vil erstatte en nuværende ansat på deres arbejdsplads. Det viser en undersøgelse, som Epinion har lavet for fagforeningen FTF.

Her giver 35 procent af de 1017 adspurgte lønmodtagere udtryk for, at de frygter, at indsatsen for at integrere flygtninge og asylansøgere vil koste en nuværende ansat på deres arbejdsplads sit job. 44 procent af de adspurgte svarer, at de ikke deler den bekymring.   Undersøgelsens resultat skal tages alvorligt - også ved forhandlingsbordet i trepartsforhandlingerne - mener FTF's formand, Bente Sorgenfrey.   - Det vil vi gøre alt, hvad vi kan for at forhindre. For så har vi bare nogle andre, vi skal hjælpe ind på arbejdsmarkedet. Det har vi også gjort tidligere ved aftaler om støttebeskæftigelse – løntilskud og sådan noget. Eksempelvis må man ikke ansatte folk i forskellige støtteordninger, hvis man lige har afskediget folk, siger hun til Ritzau. 

Epinions undersøgelse for FTF viser, at bekymringen er størst hos de lønmodtagere, der har den korteste uddannelse. Blandt de lønmodtagere, der ikke har færdiggjort en uddannelse ud over grundskolen, har 46 procent den frygt, mens 33 procent ikke deler den bekymring.

- Det er helt naturligt, at de, der arbejder i ufaglærte job, er mere bekymrede. Det er dem, der har hængt yderligt under krisen, og de ved, at de flygtninge, der kommer, ikke har så mange uddannelsesmæssige forudsætninger. Så det er på den del af arbejdsmarkedet, flygtningene kommer ind, siger Bente Sorgenfrey.   Læs mere om undersøgelsen hos FTF  

 

Mest Læste

Annonce