Foto: Jane Roed Maul

62.000 flygtninge til Grækenland i januar: Nu kræver taxaer del i transporten

Infrastruktur

03/02/2016 08:46

Nick Allentoft

Der er ikke panik. Men folk vil gerne videre, siger flygtningekoordinator for Unicef i en makedonsk lejr. I januar ankom 62.000 flygtninge og migranter til Grækenland. Taxaer kræver flygtningekunder og stopper strøm mod EU,
 

Det er ifølge Den Internationale Organisation for Migration (IOM) "mange gange flere end det antal, vi så for et år siden".

I samme måned druknede 360 flygtninge og migranter på deres vej over Middelhavet, viser tal fra IOM.   Tallene blev offentliggjort, samme dag som ni personer, heriblandt to spædbørn, er fundet druknet ud for kysten i det vestlige Tyrkiet. Ifølge den tyrkiske kystvagt druknede de, da deres båd kæntrede på vej til Grækenland.   EU har truet med at smide Grækenland ud af Schengen-samarbejdet, hvis ikke myndighederne får styr på kontrollen med landets ydre grænser.

Dagbog fra Lesbos

Psykolog Jane Maul beretter om seks dage som frivillig på Lesbos - hvor kun frivillige fra hele Europa sørger for den første kontakt, når traumatiserede flygtninge rammer klippekysten. Læs de gribende beretninger her.

Taxaer vil have andel i transportpenge

Makedonske taxachauffører og sure græske landmænd har tirsdag sat en prop i strømmen af flygtninge og migranter mod EU på den mest benyttede rute via Balkan. Chaufførerne er vrede over, at de ikke får andel i transporten af de mange flygtninge, der rejser nordpå.    Derfor blokerer de de tog, som de græske myndigheder kræver benyttet til transporten mod Makedonien.   - Situationen spidser lidt til nu, siger Unicefs koordinator i den makedonske flygtningelejr i Gevgelija, Jesper Frovin Jensen, til Ritzau.    Flere tusinde flygtninge og migranter er angiveligt strandet på den græske side på grund af konflikten.    Flygtningene er nervøse for, at eksempelvis Tyskland vil lukke grænsen. Derfor vil de hurtigt videre, fortæller koordinatoren.   - Der er ikke panik, men folk vil gerne videre. Der er to spørgsmål, en flygtning stiller: Er der wi-fi, og hvornår går toget?

En kameramand fra nyhedsbureauet Reuters rapporterer fra grænsen, at hundredvis af flygtninge i Grækenland vandrer på hovedvejen mod Makedonien, da deres busser ikke kan komme videre. 

Landmænd, som er vrede over en pensionsreform, blokerer grænsen med traktorer, hvorfor flygtningene fortsætter til fods på hovedvejen.    Demonstrationen i Makedonien skyldes, at det makedonske center for krisehåndtering (CMC) har besluttet, at tog er den foretrukne transportmåde gennem landet.   - Disse taxachauffører styrer situationen hele vejen op igennem Europa med deres lille demonstration. Chaufførerne har jævnligt lavet disse aktioner. Lige nu kan man se, at det er en kamp om, hvem der bestemmer, siger Jesper Frovin Jensen.   Han pointerer, at det ikke nødvendigvis går hurtigere med toget. Det koster 25 euro med en billet fra den græske til den serbiske grænse.    Prisen er steget voldsomt fra før flygtningekrisen, da den samme tur kostede få euro.    /ritzau/

Mest Læste

Annonce