99 procent af de ældre i København får forkert medicin

Velfærd

30/12/14 8:36

Suleman Haider

Rapport viser, at ældre plejehjemsbeboere ikke får den rigtige medicin. De fleste fejl skal dog være rettet.

Stort set alle ældre på københavnske plejehjem har oplevet, at de får forkert medicin, skriver Politiken.

Københavns Kommune har i samarbejde med en række apoteker gennemgået over 1800 ældre plejehjemsbeboeres medicin, og resultatet er slående. 

Farmaceuter gjorde nemlig fund hos 99 procent af de ældre, og der var i snit fire fund per borger. Med 'fund' forstås fejl. 

- Det er markant, at vi gør fund hos stort set alle ældre. Fundene har betydning for deres helbred og deres livskvalitet, siger Bent Halling-Sørensen, der er bestyrelsesmedlem i Danmarks Apotekerforening og tovholder på rapporten.

De mange fund er eksempelvis lægemidler, der er forkerte eller uhensigtsmæssige til behandlingen. Det kan være lægemidler, der er givet i en uhensigtsmæssig styrke eller dosering, eller manglende lægemidler, hvor der burde være givet et.

Fundene blev indrapporteret til de ældres praktiserende læger. Efter godt tre måneder var 90 procent af fejlene rettet. Det betyder, at de ældres medicin nu er reduceret med i snit et halvt præparat per borger, og at antallet af medicingivninger er reduceret med en per dag.

Bent Halling-Sørensen siger, at Apotekerforeningen i årevis har kæmpet for, at der kommer en farmaceut ind over hos borgere, der får mindst fem typer medicin.

Et af de steder hvor der kan opstå fejl er hos lægerne, men formanden for Lægeforeningens lægemiddeludvalg, praktiserende læge Michael Dupont, nedtoner de mange fejl, som rapporten fra København viser. 

- Hvis der virkelig er så mange fejl, kan man undre sig over, at befolkningen er i live. Når man kan nå frem til så højt et tal, har man haft en for lav snorehøjde for, hvad man opfatter som fejl og fund, siger Michael Dupont til Politiken.

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce