Åbenhed om Dong-salg kan være engangsforestilling

Ledelse

31/8/15 7:46

Nick Allentoft

Finansministeren vil ikke give finansudvalget garanti for fuld indsigt i fremtidige salg af statslige aktiver

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) afviser at lave klare regler, der sikrer Folketingets Finansudvalg fortrolig indsigt i alle dokumenter i forbindelse med salg af statslige aktiver.

Det skriver Berlingske. 

Flere partier er utilfredse med udmeldingen fra ministeren.

- Det er ikke en finansminister, der vurderer, hvad finansudvalget har brug for. Det gør finansudvalget selv.

- Der er ingen, der er over Folketinget, og finansudvalget skal jo selvfølgelig kende baggrunden, hvis vi skal kunne godkende et salg, siger Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, til Berlingske.

SF og Enhedslisten har samme holdning.

Udmeldingen fra Claus Hjort Frederiksen kommer efter det omstridte salg af aktier i energiselskabet Dong til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs.

Først efter, at Goldman Sachs selv gav grønt lys for, at finansministeren havde frie hænder til at lægge papirerne om investeringen frem, fik finansudvalgets medlemmer adgang til dokumenterne. 

Det havde tidligere finansminister Bjarne Corydon (S) ellers afvist med den begrundelse, at udvalget ikke kunne håndtere de fortrolige oplysninger. 

Claus Hjort Frederiksen vil ikke garantere samme åbenhed i fremtidige salg. 

- Det vil være mit udgangspunkt, men jeg kan ikke sige, hvordan det vil være fra gang til gang. Jeg er nødt til at forbeholde mig ret til, at det må man forholde sig til i den konkrete situation, siger han til Berlingske.

Han tilføjer, at ministeriet er nødt til at respektere, hvis investorer betinger sig fortrolighed i forbindelse med et bud. 

Sten Bønsing, lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, betegner det som en "barok situation, hvis finansudvalget ikke garanteres fuld indsigt. 

Dermed er der risiko for, at udvalgets medlemmer kommer til at skulle forsvare en beslutning, som de i virkeligheden ikke har baggrunden for, mener han ifølge Berlingske.

/ritzau/

Annonce