Justitsministeriet afviser over for Ritzau at give indblik i de dokumenter og redegørelser, der omhandler samarbejdsproblemerne. Det sker med henvisning til offentlighedsloven.
Justitsministeriet afviser over for Ritzau at give indblik i de dokumenter og redegørelser, der omhandler samarbejdsproblemerne. Det sker med henvisning til offentlighedsloven.

Årsag til lammelse i Irak-kommission mørklægges

Politik

11/3/15 4:00

Mikkel Sarka

Offentligheden må ikke vide, hvad der ligger bag de samarbejdsproblemer, der har lammet dyr Irak-kommission.

Selvom regningen for den formandsløse Irak- og Afghanistan-kommissionen nu har passeret 13,6 millioner kroner, så må offentligheden ikke få indblik i, hvad der konkret er skyld i, at den udskældte kommissions arbejde har været lammet siden efteråret.

Man ved så meget, at det skyldes interne samarbejdsproblemer om tilrettelæggelsen af arbejdet mellem kommissionens medlemmer - eller rettere den daværende formand Michael. B Elmer på den ene side og de øvrige medlemmer på den anden.

Men Justitsministeriet afviser over for Ritzau at give indblik i de dokumenter og redegørelser, der omhandler samarbejdsproblemerne. Det sker med henvisning til offentlighedsloven.

Kommissionen blev nedsat i 2012, og den har fået fem år til at pløje sig gennem de anslåede en million siders dokumenter omkring krigsdeltagelsen.

Men ifølge en ny status for kommissionens arbejde fra i mandags, så ser det unægteligt ud til, at kommissionen fortsat har det meste arbejde foran sig.

Alle dokumenter ventes ikke indhentet før inden "udgangen af 2015". Datoer for afhøringer af vidner - som af den tidligere formand blev sat til efteråret - afventer nu, at den nye formand tager plads i stolen.

Og så skønnes det, at det vil tage fire måneder at ombygge kommissionens lokaler på Fremtidsvej i Buddinge. Til gengæld ventes det, at kommissionen nu får en hjemmeside., står der i redegørelsen.

Men i mellemtiden løber regningen op.

Ved årsskiftet lød den på 13,3 millioner kroner, men husleje betaler som bekendt ikke sig selv, og efter januar er bonen til danskerne oppe på 13,6 millioner. Det er særligt lønninger og udgifter til advokater, lokaler og it-udstyr, der fylder. 

Den afgåede formand fik næsten 1,3 millioner kroner i årsløn for sit arbejde. En juridisk sekretær har også fået en millionløn, mens de øvrige på lønningslisten får langt lavere beløb.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.