Advokater: Forarbejde bag lovforslag er sjusket og ensidigt

Politik

08/2/18 10:28

Freja Eriksen

Tiltalte skal miste retten til at vælge forsvarer, hvis det forsinker sagen meget. Advokatrådet kritiserer 'sjusket og ensidigt' lovforslag.

For at få tempoet op i straffesager vil justitsminister Søren Pape Poulsen (K) begrænse sigtedes og tiltaltes ret til frit at vælge forsvarer.

Hvis advokaten er en travl og populær forsvarer, der ikke har tid i sin kalender lige med det første, skal hun eller han ryge ud af sagen.

Med en anden forsvarer kan der hurtigere blive afsagt dom, lyder det fra justitsministeren.

I Advokatrådet lyder der ingen hurraråb - tværtimod buhes der af lovforslaget, fordi forarbejdet har været sjusket og ensidigt, lyder det.

Prøv DenOffentlige 2

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

 

- Vi er slet ikke blevet hørt, siger Karoline Normann, der er formand for Advokatrådets strafferetsudvalg.

Konsulentfirmaet Qvartz har stået for forarbejdet. 

Men firmaet har ifølge Advokatrådet kun lyttet til anklagemyndigheden, domstolene, politiet og kriminalforsorgen. En enkelt kort samtale med Landsforeningen af Forsvarsadvokater er det blevet til, fremgår det af et høringssvar.

Dette er et "helt utilstrækkeligt og ufyldestgørende grundlag", mener Advokatrådet.

I stedet bør sagen sendes til mere kvalificeret behandling i Justitsministeriets eget strafferetsplejeudvalg, foreslår rådet. 

Her er Karoline Normann helt med på, at det nogle gange går for langsomt med at få afgjort straffesager. Men den rette medicin er ikke at afsætte en forsvarer, som den tiltalte selv har ønsket, mener hun.

- Vi har mange idéer til, hvordan man kan gennemføre sager hurtigere, som vi gerne vil fremlægge, siger Karoline Normann.

To hensyn tørner sammen, vurderer hun.

- På den ene side står hensynet til den tiltaltes frie valg af forsvarer, og det er et helt fundamentalt princip. Og på den anden side har vi hensynet til, at en straffesag afvikles hurtigt, siger hun.

- Gevinsten, som kan antages at hentes ved lovudkastet, er minimal i forhold til det ret voldsomme indgreb, det er at sige til en tiltalt i for eksempel en drabssag, at vedkommende ikke selv kan få lov til at bestemme, hvem der kan repræsentere ham. Og det bare for at hente to uger, siger Karoline Normann.

Ifølge udkastet til en ny lov er det særligt i sager om vold, voldtægt eller våben, at dommere skal kunne afsætte forsvarere.

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.