Akademikerne afviser kæmpefusion med LO og FTF

Ledelse

22/05/2015 08:46

Nick Allentoft

Fagbevægelsen skal ikke nøjes med at samle LO og FTF, men også inddrage AC, mener Kim Simonsen. AC-formand afviser.
Lønmodtagerne fortjener en bomstærk stemme, mener formand i HK, Kim Simonsen, som stiller op som formand i LO. Derfor gør han tanker om muligheden for også at få akademikerne med i en fagbevægelses-fusion mellem FTF og LO. Det melder Kim Simonsen ud i et interview med Ugebrevet A4. - En ting er, at vi i fagbevægelsen snakker om at lægge LO og FTF sammen. Men det undrer mig, at der ikke er nogen, som stopper op og spørger: "Hvad med AC?", siger Kim Simonsen til Ugebrevet A4.    AC - Akademikernes Centralorganisation, som nu kalder sig Akademikerne - repræsenterer 325.000 medlemmer. De består blandt andet af økonomer, jurister, ingeniører og magistre. Hvis AC smeltes sammen med LO og FTF, vil en ny hovedorganisation ifølge Ugebrevet A4 repræsentere rundt regnet 1,8 million lønmodtagere. Det vil give et muskelbundt af en organisation, som vil være svær at afvise eller lade hånt om for enhver statsminister.   Og arbejdsgiverne vil også tænke sig om en ekstra gang, før de går i clinch med sådan en organisation, skriver Ugebrevet A4.   - Jeg mener, at man skal tale mere med en lønmodtagerstemme end med en arbejderstemme, som LO gør, eller med en klassisk funktionærstemme som FTF og AC, siger han.   Kim Simonsen tvivler trods sin iver for en kæmpefusion på, at sådan en ligger lige for.    - Når der ikke tales om en fusion mellem de tre, skyldes det, at AC som organisation slet ikke er interesseret i en fusion. Men når man ser på nogle af de argumenter, som bliver fremført for fusionen mellem FTF og LO, så tænker jeg, at de argumenter må i hvert fald medlemmerne af AC-forbundene kunne se fornuften i, siger han til Ugebrevet A4.

Den næste LO-formand efter Harald Børsting skal vælges til efteråret. 

AC-formand afviser

En fagbevægelses-fusion mellem LO, FTF og også AC - hovedorganisationen for akademiske fagforbund - kommer ikke til at ske i den nærmeste fremtid. 

Sådan lyder det fra formanden for AC, Finn R. Larsen, efter at den måske kommende formand for LO og nuværende HK-formand, Kim Simonsen, har udtalt til Ugebrevet A4, at sådan en kæmpefusion i fagbevægelsen kunne være en god idé. 

- Jeg ser ikke for akademikerne grundlæggende de samme trusler, som jeg ser for LO og til dels også FTF. Akademikerne har stigende medlemstal. Det skyldes for det første, at der bliver flere og flere akademikere. Den anden ting er, at vi er rigtig gode til at fastholde medlemmerne. Så vi er ikke i helt samme situation som LO'erne er, siger AC-formanden, Finn R. Larsen, til Ritzau.

Hans bekymring er, at "akademikernes særkende" - det at de er veluddannede, højtuddannede akademikere på det danske arbejdsmarked - det vil forsvinde i en stor fusion med LO og FTF.

Finn R. Larsen mener, at de akademiske organisationers styrke i forhold til LO og FTF er, at der er et fagligt fællesskab, som man kan identificere sig med. 

- Vores medlemsorganisationer er rigtig, rigtig gode til at organisere og styrke de faglige fællesskaber – det at kunne nørde om at være præst eller kemiingeniør eller jurist. Vi er der, hvor jeg håber, at LO og FTF på et tidspunkt kan komme, siger han. 

Selvom akademikerne ikke selv vil være en del af fællesskabet, så støtter formanden op om en fagbevægelsesfusion.

- Jeg hilser den proces, som LO og FTF er i gang med, velkommen og ser frem til resultatet. Jeg glæder mig over samarbejdet både i dag og i fremtiden til gavn for den danske model og for lønmodtagerne generelt, siger han.

Kim Simonsen - HK-formanden, som vil stille op til posten som LO-formand til efteråret - mener ifølge Ugebrevet A4, at en fusion i fagbevægelsen vil give lønmodtagerne en stærkere stemme.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce