Ansvar for radikalisering deler danskerne i to

Politik

23/3/15 9:10

Suleman Haider

Den ene halvdel mener, at samfundet bærer et medansvar. Den anden mener, at kun individet kan klandres.

Hvem bærer ansvaret for, at unge i Danmark bliver radikaliseret og i sidste ende begår et angreb, som det der ramte København i midten af februar?

Det spørgsmål deler danskerne i to lejre, viser en meningsmåling, som Wilke har foretaget for Jyllands-Posten.

44 procent mener, at det danske samfund har et medansvar for radikaliseringen, mens 44,5 procent siger nej til, at samfundet har ansvaret.

Til gengæld er der store forskelle, når man ser på de politiske blokke. Mens et flertal af vælgerne i rød blok - 54,9 procent - giver samfundet en del af ansvaret, gælder det kun godt hver tredje, helt præcis 35,4 procent, i blå blok.

Der er tale om en klassisk politisk skillelinje, hvor de venstreorienterede partier er mere tilbøjelige til at lede efter forklaringer på samfundsniveau, for eksempel at det er gået galt med integrationen, forklarer valgforsker Rune Stubager, Aarhus Universitet.

- På den anden side er den borgerlig-liberale tilgang, at individet selv bærer ansvaret - i dette tilfælde for radikaliseringen, siger han til Jyllands-Posten.

I blå blok er det især Dansk Folkepartis vælgere, der mener, at samfundet ikke kan klandres for, at unge radikaliseres. Og det bakkes op af partiets udlændingeordfører, Martin Henriksen.

- Det er alene terroristen, der har ansvaret, og det skal vi andre ikke tage på os, siger han til Jyllands-Posten.

Allerede få dage efter angrebene i København afviste statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ligeledes, at samfundet bærer et ansvar for angrebene.

Regeringen har siden præsenteret et terrorudspil, der skal forhindre, at unge bliver radikaliseret.

Meningsmålingen for Jyllands-Posten er foretaget blandt 1003 repræsentativt udvalgte danskere.

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.